Політика

Клімкін заявляє про важливість закону про місцеве самоврядування на Донбасі в контексті антиросійських санкцій

Продовження закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей є важливим, щоб протидіяти провокаціям РФ щодо зняття санкцій, вважає міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Росія вважала, що минулого року ми не продовжимо цей закон. Для неї те, що було голосування, стало вкрай неприємним сюрпризом. Насправді вся логіка Росії, як позбутися від санкцій, була з цим пов'язана... З точки зору тих провокацій Росії, щоб збити санкції, продовження закону є важливим", - сказав П.Клімкін журналістам у кулуарах зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), яку організував Фонд Віктора Пінчука в п'ятницю в Києві.

Міністр додав, що питання продовження або непродовженого дії закону перебуває в полі ведення парламентаріїв.

"Я вважаю, що рішення про вибори (на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської обл. - ІФ) – обтяжлива обставина. Це більше ніж усвідомлена провокація. Це рішення, яке прийнято не цими фейками в Донецьку та Луганську - воно прийнято в Москві. Це змінює всю логіку, про яку ми говорили і в нормандському форматі, і в інших", - пояснив він.

Глава зовнішньополітичного відомства пояснив, що "закон - це лише посилання". "Продовження цього закону не означає, що колись буде введено особливості місцевого самоврядування без того, щоб Донбас було звільнено від окупації... Ніякий окупований Донбас не може отримати ніякі особливості місцевого самоврядування", - зазначив П.Клімкін.

Як повідомлялося, закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, який мав втратити чинність 18 жовтня 2017 року.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться у невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

4 серпня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення про те, чи продовжувати цей закон, Верховна Рада ухвалить ближче до завершення терміну його дії в жовтні, і воно залежатиме від позиції міжнародних партнерів із цього питання.

6 серпня представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила, що у вересні запропонує колегам дискусію щодо продовження закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ