19:26 11.10.2018

Константинополь сказав: Автокефальній помісній церкві в Україні бути

2 хв читати
Константинополь сказав: Автокефальній помісній церкві в Україні бути

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна отримала від Вселенського патріархату довгоочікувану автокефалію своєї православної церкви.

"Господь побачив боротьбу українського народу за свою незалежність. Він почув наші молитви. І він належно оцінив нашу працю. Йому стало так завгодно, щоб його святість, Вселенський патріарх Варфоломій і синод Константинопольської церкви-матері сказали нами бажане, довгоочікуване і за яке ми так довго боролися "Так". Помісній автокефальній православній церкві в Україні бути!", - сказав П.Порошенко на брифінгу за підсумками синоду Вселенського патріархату в четвер, після чого було оголошено про відповідне рішення.

"І рішення Вселенського патріарха і синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом про Україну, як нібито канонічну територію російської церкви. Те, що т.зв. перехід Київської митрополії у володіння Москви відбувся не за приписами канонічних правил, Вселенський патріархат визнав ще в 1924 році. А сьогодні синод ще раз підтвердив цю позицію", - додав глава української держави.

П.Порошенко зазначив, пославшись на слова Вселенського патріарха Варфоломія, що світове православ'я - "це сузір'я незалежних і мирних національних церков". "Нарешті в цьому сузір'ї засяє і наша українська зірка. Рішення про надання автокефалії вже прийнято".

Президент також назвав томос про автокефалію ще одним актом проголошення незалежності України. "Автокефалія - це частина нашої державницької, проєвропейської і проукраїнської стратегії, яку ми послідовно впроваджуємо в життя протягом останніх 4 років. І - підкреслюю - будемо впроваджувати і далі. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку української нації. Томос - це, фактично, ще один акт проголошення незалежності України ... Для нас власна церква - це гарантія нашої духовної свободи, це запорука суспільної злагоди", - сказав він.

За словами глави Української держави, це рішення - "це падіння Третього Риму, як давньої концептуальної заявки Москви на світове панування ... імперія втрачає один з останніх важелів впливу на свою колишню колонію".

"Рішення про надання автокефалії Україні прийнято, ще раз підтверджено і промислом Божим в усіх православних державах, які добували свою незалежність і виникали свої помісні церкви - це Болгарія, це Греція, це Грузія, це Сербія, це Кіпр, це Румунія, це Росія. і тепер до них додається і наша з вами держава - Україна. І тому питання Томосу і автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. Тому до нього долучилася і держава. Тому що це - питання нашої незалежності. це питання нашої національної безпеки. Це питання нашої державності. Це питання всієї світової геополітики", - резюмував П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА