17:54 05.11.2018

До задекларованих Порошенком надходжень від ОВДП входять початкові вкладення і дохід за ставкою 3,35% - юрист

2 хв читати
До задекларованих Порошенком надходжень від ОВДП входять початкові вкладення і дохід за ставкою 3,35% - юрист

ЗМІ суттєво завищили суму прибутку, який президент України Петро Порошенко отримав від придбання облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), оскільки реальний дохід є різницею між сумами спочатку вкладених і повернутих коштів, пояснив радник юридичної фірми Avellum, яка представляє інтереси П.Порошенка, Вадим Медведєв.

"Згідно з чинним законодавством, у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані як дохід відображається вся сума погашення, зокрема повернення суми вкладених коштів", - ідеться в його коментарі на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Це означає, що задекларований дохід є насамперед поверненням вкладених коштів, залучених бюджетом, а не є збільшенням статків фізичної особи. Фактична дохідність операцій із валютними ОВДП дорівнює ринковій ставці в розмірі 3,35% річних", - додав юрист.

За його словами, у випадку П.Порошенка, судячи з відомостей у повідомленні про зміни в майновому стані, 28 млн грн, про які йшлося у ЗМІ, були просто поверненням залучених коштів, а не прибутком.

"Імовірно, може йтися про тисячі гривень прибутку, але ніяк не про мільйони. ЗМІ, водночас, не звернули уваги на інший аспект - за рахунок власних коштів П.Порошенка державний бюджет прокредитовано в розмірі понад 100 млн грн", - зазначив радник Avellum.

Він наголосив, що кредитувати державу шляхом придбання ОВДП може на рівних для всіх умовах будь-яка особа, здійснюючи ці операції через професійних торгівців цінними паперами, зокрема через комерційні банки.

В.Медведєв додав, що загальний обсяг залучених від населення в ОВДП коштів із 2017 року зріс більше ніж у 10 разів і становить близько $1,5 млрд, і держава проводить кампанію з залучення коштів фізосіб, заохочуючи громадян розміщувати кошти в держоблігації та підтримуючи в такий спосіб економіку та бюджет України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА