14:00 30.11.2018

КМІС: 72% українців готові підтримати кандидата-жінку на виборах президента, 36% - єврея, 26% - темношкірого кандидата

2 хв читати
КМІС: 72% українців готові підтримати кандидата-жінку на виборах президента, 36% - єврея, 26% - темношкірого кандидата

 72% українців готові підтримати кандидата-жінку на виборах президента, якби партія, якій вони довіряють, висунула її кандидатом у президенти, йдеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеному в жовтні-листопаді поточного року.

При цьому, відповідаючи на аналогічне запитання про кандидата єврейської національності, готовність підтримати його на вибори висловили лише 36% опитаних, а чорношкірого кандидата - 26%.

"Порівняно з 2011 роком, коли ми вперше проводили таке опитування, підтримка жінок і євреїв практично не змінилася, а лояльність до темношкірого політика серед українців зросла з 18% до 26%", - зазначають у КМІС.

Дослідження було аналогічно тим, які проводяться компанією GALLUP у США з 1937 року. При цьому в повідомленні наголошується, що в 2015 році за кожним із цих трьох питань (про жінок, євреїв і чорношкірих) понад 90% американців (92%, 91% і 92% відповідно) сказали, що готові голосувати за них.

Однак раніше ці показники в США були нижчими. "Позитивне ставлення американців до кандидатур жінок загалом зростало, українські дані відповідають американським даним початку 70-х років", - зазначають у КМІС.

Водночас українські показники ставлення до кандидатів єврейської національності і темношкірих значно нижчі, ніж були в США за весь період спостережень. Зокрема, в 1937 році позитивно відповіли на запитання про кандидатів-євреїв лише 46% американців, а на запитання про темношкірих кандидатів у 1958 році, коли про це почали запитувати під час опитувань, позитивно відповіли 37% респондентів.

Всеукраїнське опитування громадської думки КМІС проводив з 26 жовтня до 8 листопада 2018 року. Методом особистого інтерв'ю було опитано 2 тис. 44 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України, окрім Криму і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, за 4-ступеневою стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Статистична похибка (з ймовірністю 0,95 при дизайн-ефекту 1.5) не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2,0% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА