08:14 21.01.2019

Японія може укласти мирний договір із Росією за умови передання країні двох спірних островів

2 хв читати
Японія може укласти мирний договір із Росією за умови передання країні двох спірних островів

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Росією, якщо Москва передасть Японії два з чотирьох спірних островів Курильської гряди, повідомляє агентство "Кіодо" з посиланням на урядові джерела.

За словами співрозмовників агентства, прем'єр-міністр Японії С.Абе готовий зосередитися на переданні менших островів Курильської гряди - Хабомаї та Шикотану.

Як зазначають джерела, він розуміє, що якщо Токіо продовжить наполягати на поверненні відразу чотирьох спірних островів, то це може не лише привести до глухого кута в переговорах, але і скоротити шанси на отримання навіть двох островів - Хабомаї та Шикотан.

"Це нереально", - прокоментував високопоставлений урядовий чиновник, близький до С.Абе, можливість переконати Росію передати Японії всі чотири спірних острови.

"Немає жодного способу, щоб пан В.Путін схвалив це", - додав він.

Після оцінки громадської думки С.Абе, як очікується, винесе остаточне рішення про те, чи має Японія укласти угоду з Росією на основі забезпечення передання двох менших островів.

С.Абе проведе переговори з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві у вівторок.

Агентство, нагадує, що раніше В.Путін зазначав, що навіть якщо два острови буде передано Японії, це не обов'язково означає, що їхній суверенітет також буде передано, адже у Спільній декларації 1956 року цей момент не уточнюється.

Під час зустрічі в Сінгапурі в листопаді минулого року прем'єр-міністр Японії та глава Росії домовилися активізувати переговори щодо мирного договору та спірних островів Курильської гряди на основі Спільної декларації 1956 року. Згідно з цим документом, острови Шикотан і Хабомай мали бути передані Японії Радянським Союзом після укладення післявоєнного мирного договору.

Лідери Росії та Японії доручили своїм помічникам і главам МЗС інтенсифікувати переговори щодо мирного договору на основі Декларації 1956 року. Перший раунд російсько-японських переговорів щодо проблеми укладення мирного договору відбувся в Москві 14 січня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА