14:38 11.02.2019

Регулятор зафіксував ознаки порушення у висвітленні передвиборчої кампанії у NewsOne, "Інтера" та "МаксіTV"

2 хв читати
Регулятор зафіксував ознаки порушення у висвітленні передвиборчої кампанії у NewsOne, "Інтера" та "МаксіTV"

 Робоча група з нагляду за дотриманням виборчого законодавства медіаогранізаціями, створена при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, зафіксувала ознаки порушень виборчого законодавства в ефірі телеканалів NewsOne, "Інтер" і "МаксіTV".

Як повідомляється сайті Нацради, телеканал NewsOne у період з 30 січня по 3 лютого поширив серію передач, присвячених лише одному з кандидатів на посаду глави держави - Юрію Бойку (43 серії загальним хронометражем 52 хвилини). Також із 30 січня до 5 лютого в передачах новин Topnews транслювалися сюжети, присвячені висвітленню виборів, героєм яких також був лише Ю.Бойко, а діяльність інших кандидатів у зазначений період у передачах новин не висвітлювалася.

За даними регулятора, телеканал "Інтер" також подав у новинному сюжеті передвиборчу програму кандидата Юрія Бойка, що є порушенням закону України "Про вибори президента України", оскільки агітація не може розміщуватися в новинах.

"На телеканалі "МаксіTV" кандидат на посаду глави держави Євген Мураєв ще до того, як був офіційно зареєстрований кандидатом у ЦВК, розповідав про свою діяльність як кандидата, це є політичною агітацією", - зазначили в Нацраді.

Регулятор звернеться до цих телеканалів з метою отримання роз'яснення про причини виходу в ефір таких матеріалів. Також ці випадки буде надано для розгляду та отримання висновків незалежній експертній раді, Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) і Центральній виборчій комісії.

Крім того, NewsOne був помічений в оприлюдненні результатів соціологічних опитувань без зазначення всіх необхідних даних, передбачених законом (метод опитування, точне формулювання питання, замовник, статистична похибка). Такі самі порушення, за словами учасника робочої групи медіа-експерта Діани Дуцик, були помічені в ефірі телеканалу "112. Україна".

У Нацради також викликав питання показ аудіовізуального твору "Юлія Литвиненко: ставлю запитання" в ефірі телеканалу "Прямий", оскільки журналістка, яка веде програму, вже є кандидатом на посаду президента.

Як повідомлялося, до Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа ввійшли 11 представників галузі. Координатором експертної ради стала голова Асоціації правовласників і постачальників контенту (АППК) Наталія Клітна. Головне завдання ради - сприяння дотриманню засобами масової інформації вимог законодавства про вибори та дотримання журналістської етики.

Раніше Міністерство інформаційної політики обговорило із Facebook співпрацю з метою забезпечення захищеності виборчих процесів в Україні від ворожих впливів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА