Політика

Могеріні: Крим - це Україна

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявляє, що Європейський Союз буде незмінним у своїй політиці невизнання незаконної анексії Криму Росією.

"Сьогодні цим неформальним початком нашої Ради ми підкреслюємо нашу європейську єдність і наше зобов'язання щодо того, що питання Криму стоїть у пріоритетах нашого порядку денного, і ми продовжуватимемо реалізовувати нашу політику невизнання незаконної анексії. Крим - це Україна", - сказала Ф.Могеріні в понеділок у Брюсселі, відкриваючи засідання Ради ЄС.

Вона нагадала, що ЄС не визнав і не визнає "цього порушення міжнародного права". "Про це ми знову сказали в нашій спільній заяві вчора, за що я хочу вам подякувати. Ми повністю солідарні з Україною, підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність", - наголосила Ф.Могеріні.

Високий представник ЄС констатувала, що останні п'ять років показали систематичні порушення фундаментальних свобод і прав кримських татар. У зв'язку з цим вона згадала ім'я режисера Олега Сенцова, який перебуває в російській в'язниці та якому торік було присуджено премію Сахарова. "Багато інших були засуджені Росією у порушення міжнародного права. Ми закликаємо, щоб усі порушення прав людини було розслідувано, а представники міжнародних організацій із захисту прав людини отримали вільний доступ до півострова", - сказала вона.

Крім того, Ф.Могеріні зазначила, що мілітаризація Криму та Севастополя за цей період негативно вплинула на ситуацію у сфері безпеки в регіоні Чорного моря, а зростання напруження в Керченській протоці в листопаді минулого року стало ще одним наслідком незаконної анексії Криму.

"ЄС очікує, що Росія беззастережно і невідкладно звільнить захоплених членів команд", - наголосила вона і нагадала, що минулої п'ятниці ЄС додав вісім людей, причетних до інциденту, до списку осіб, до яких застосовано санкції.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ