11:50 21.03.2019

Генпрокуратура розслідує можливий навмисний злив українськими правоохоронцями "чорної бухгалтерії" для впливу на вибори в США

3 хв читати
Генпрокуратура розслідує можливий навмисний злив українськими правоохоронцями "чорної бухгалтерії" для впливу на вибори в США

Генеральна прокуратура України розслідує, чи навмисне українські правоохоронні органи під час президентської кампанії в США у 2016 році "злили" фінансові звіти про тодішнього главу передвиборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта, заявив генпрокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю американському виданню The Hill, передає інтернет-видання "Європейська правда".

Як розповів Ю.Луценко в інтерв'ю виданню, розслідування ініційовано після того, як український депутат оприлюднив аудіозапис, у якому цитувався вислів високопоставленого співробітника правоохоронних органів про те, що його відомство "злило" фінансові звіти П.Манафорта, щоб допомогти кампанії кандидата в президенти США Гілларі Клінтон.

Ю.Луценко сказав, що запис є досить серйозним твердженням, щоб розпочати розслідування, й одна з його проблем полягає в тому, що українські правоохоронні органи мали часті контакти з посольством США за часів адміністрації президента Барака Обами в Києві в той час.

"Сьогодні ми розпочнемо кримінальне розслідування з цього приводу й дамо правову оцінку цій інформації", - сказав генпрокурор України.

Американське видання зазначає, що таємницю того, як записи "чорної книги" П.Манафорта потрапили в американські ЗМІ, так і не було розкрито. Вони випливли через два роки після того, як ФБР розслідувало справу П.Манафорта щодо його діяльності в Україні, але у 2014 році відмовилося просуватися вперед через відсутність доказів.

"Якщо співробітники правоохоронних органів України, які часто працювали з посольством США, справді "злили" документи Манафорта, намагаючись вплинути на американські вибори на користь Клінтон, громадськість заслуговує на те, щоб знати, хто знав, що й коли", - йдеться в статті The Hill.

Як повідомлялося, 15 березня 2019 року в ефірі програми "Право на владу" генеральний прокурор України Ю.Луценко повідомив про заяву від народного депутата Бориса Розенблата (позафракційний), який стверджував про нібито передання директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником до США так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів для підтримки Гілларі Клінтон на президентських виборах.

"Сьогодні я ознайомився із заявою Розенблата... Він вручив мені рішення суду... про неправомірність дій Ситника... разом із флешкою, на якій є розмова трьох чоловіків, і голос, схожий на голос Ситника, говорить, що він дуже хотів допомогти кандидатові в президенти Гілларі", - розповів генпрокурор.

Він додав, що незабаром Державне бюро розслідувань розпочне опрацювання цієї справи.

У свою чергу керівник САП Назар Холодницький, коментуючи цю ситуацію, сказав: "Якщо він (Ситник) справді побачив себе геополітиком і допомагав Гілларі, то потрібно робити висновки, це неправильно... У мене з ним (із Ситником) у 2016 році була розмова на конференції в Панамі, і він мені також говорив, що хоче допомогти Гілларі. На моє запитання: "Де ти, а де Гілларі" відповіді не було".

За словами керівника САП, у цьому разі могло мати місце використання службового становища. Якщо матеріали "чорної бухгалтерії" використовувалися не за призначенням, то визначати це буде ДБР, яке курируватиме розслідування.

Витік записів так званої чорної бухгалтерії в ЗМІ США, також відомої як "амбарна книга" Партії регіонів, стала причиною відставки П.Манафорта з кампанії Д.Трампа та призвела до одного з ключових обвинувачень у розслідуванні змови з Росією, яке переслідує Трампа протягом останніх двох із половиною років.

За даними The New York Times, у "чорній бухгалтерії" прізвище Манафорта згадується 22 рази. Загалом ішлося про виплати на суму в $12,7 млн, здійснені протягом 2007-2012 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА