21:10 23.03.2019

Держдеп США засуджує рішення Росії щодо вироку українському політв'язню Грибу, вимагає повернути його на батьківщину

3 хв читати
Держдеп США засуджує рішення Росії щодо вироку українському політв'язню Грибу, вимагає повернути його на батьківщину

Державний департамент США засудив рішення російського суду щодо українського політв'язня Павла Гриба, висловив стурбованість його станом здоров'я і зажадав зняти обвинувачення і повернути затриманого на батьківщину, повідомили в посольстві України в США.

"Державний департамент США засуджує рішення Росії щодо вироку 6 років ув'язнення українському політв'язню Павлу Грибу", - цитує українське посольство на своїй сторінці в Фейсбук у суботу ввечері повідомлення зовнішньополітичного відомства США.

Крім того, в Держдепі висловили стурбованість станом здоров'я затриманого.

"Росія повинна терміново повернути його в Україну і зняти обвинувачення", - сказано в повідомленні.

В інформації також підкреслюється, що в Держдепі зазначили, що П.Гриб був затриманий "через опозицію російській агресії".

Як повідомлялося, 28 серпня 2017 року колишній співробітник Держприкордонслужби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби РФ викрали його 19-річного сина Павла під час відвідин останнім м.Гомель (Білорусь). 7 вересня стало відомо, що П.Гриб знаходиться в слідчому ізоляторі на території РФ в Краснодарі.

У Росії П.Гриба звинуватили в сприянні терористичній діяльності. Справу П.Гриба було передано для розгляду в Північно-Кавказький окружний військовий суд, він був етапований в Ростов-на-Дону. Судові слухання почалися в липні 2018 р.

20-річний П.Гриб має інвалідність і низку серйозних захворювань. З огляду на незадовільні умови утримання в російському СІЗО і відсутність необхідної медичної допомоги у нього погіршився стан здоров'я і українець потребує термінової медичної допомоги, зокрема, операції. У грудні 2018 р адвокат політв'язня Марина Дубровіна повідомляла, що П.Гриб практично осліп і має цироз печінки, погіршилася функція згортання крові.

Після оголошення вироку П.Гриб оголосив голодування. "Він не згоден з тим, що йому не надають допомоги і не пускають до нього лікарів з України. Він офіційно заявив, що оголосив голодування. Поки буде пити лише, так як це необхідно", - повідомила журналістам в Ростові-на-Дону його адвокат М.Дубровіна.

У МЗС України висловили протест у зв'язку з вироком російського суду. У заяві МЗС рішення суду називається неправомірним, а обвинувачення українця в підбурюванні до терористичних дій - сфабрикованими. "Вимагаємо негайно скасувати незаконний вирок у справі Павла Гриба, забезпечити постійне медичне супроводження, забезпечити його звільнення і безперешкодне повернення в Україну", - йдеться в документі.

Визволення викраденого російськими силовиками в Білорусі і незаконно утримуваного українця вимагають в Євросоюзі. Також ЄС вимагає надати йому доступ до спеціального медичного лікування.

У США назвали вирок П.Грибу незаконним і закликали Росію "негайно звільнити всіх політичних в'язнів, поважати суверенітет України і права її громадян, а також припинити безпідставні політичні переслідування українців".

Глава Міністерства закордонних справ Великобританії Джеремі Хант також закликав Росію негайно звільнити П.Гріба. "Тривале використання Росією політично мотивованих затримань жахає. Павло Гриб був сьогодні засуджений до 6 років. Він страждає від серйозних захворювань і не отримував адекватної медичної допомоги в російському ізоляторі. Я вторю (главі МЗС України - ІФ) Павлу Клімкіну і закликаю негайно його звільнити", - написав Дж.Хант в мікроблозі Твіттер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА