Політика

У Порошенка, Тимошенко, Зеленського і Тарути найбільші виборчі фонди - рух "Чесно"

Серед кандидатів у президенти України найбільший виборчий фонд має нинішній глава держави Петро Порошенко, за ним йде лідерка партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, шоумен Володимир Зеленський, народний депутат Сергій Тарута, свідчить аналіз фінансових звітів, здійснений рухом "Чесно" з посиланням на дані Центральної виборчої комісії (ЦВК).

"Ті, хто, згідно з результатами соцопитувань, очолює список фаворитів, стали лідерами за розмірами виборчих фондів. Щоправда, очолює список не Володимир Зеленський, а Петро Порошенко. Звіти Гриценка (Анатолія Гриценка - ІФ), Вілкула (Олександра Вілкула - ІФ), Ляшка (Олега Ляшка - ІФ) та ще кількох кандидатів у президенти поки що не доступні - отже, рейтинг може мінятися", - йдеться в матеріалі, розміщеному на сайті "Чесно" в понеділок.

Згідно з оприлюдненою інформацією, П.Порошенко самостійно профінансував свою виборчу кампанію. Так, з 8 лютого по 18 березня він перерахував до свого виборчого фонду 415 млн грн.

"Якщо Порошенко не послаблюватиме кампанії, то в підсумку вона лише офіційно обійдеться йому у понад 0,5 млрд грн. Якщо ж враховувати й минулорічні видатки Порошенка на телерекламу, то лише видима частина видатків сягне 0,7 млрд грн", - зазначають у "Чесно".

Розмір виборчого фонду Ю.Тимошенко, згідно з проміжним фінансовим звітом, становить 164 млн грн. Усі кошти надійшли з рахунків партії "Батьківщина".

"Це означає, що реальне походження коштів на кампанію Тимошенко ми не дізнаємося аж до середини травня, коли "Батьківщина" подасть свій фінзвіт за перший квартал 2019 року до НАЗК", - зазначає "Чесно".

В аналізі наголошується, що в 2018 році "Батьківщина" заплатила телеканалам майже 127 млн грн за рекламу Ю.Тимошенко, ще кілька десятків мільйонів офіційно витрачено на зовнішню рекламу.

"Тож реальна мінімальна вартість кампанії Тимошенко становить близько 320 млн грн", - йдеться в огляді.

Виборчий фонд шоумена В.Зеленського становить 102,8 млн грн. В аналітичному матеріалі наголошують, що він наповнювався найбільш диверсифіковано. Зокрема, найбільше - понад 68 млн грн - перерахували фізичні особи, ще 16 млн грн - партія "Слуга народу". Крім того, самостійно В.Зеленський поповнив свій виборчий фонд на 11,5 млн грн.

В організації звернули увагу на те, що понад 7 млн грн В.Зеленський повернув донорам, і пояснили, що найчастіше це відбувається, якщо донори мають податковий борг або коли серед бенефіціарів підприємств, які перерахували гроші, виявляють іноземців.

Згідно з попереднім звітом "Чесно", виборчий фонд С.Тарути становив 98,4 млн грн, більшість з яких надійшла від фізичних осіб, майже 33 млн грн він вклав самостійно, ще 7 млн грн - партія "Основа".

Висуванець партії "УКРОП" Олександр Шевченко зазначив, що його виборчий фонд становить 66 млн грн, велику частину яких перерахувала партія "УКРОП".

За інформацією "Чесно", в гривневому еквіваленті витрати П.Порошенка на вибори є рекордними в історії виборів президента України, але в перерахунку на долари він витратив менш ніж $15,4 млн, тоді як екс-президент Віктор Янукович у 2010 році витратив понад $40 млн, а Ю.Тимошенко - $36 млн.

Рух "Чесно" також зазначає, що велику частину грошей із фондів кандидати вже витратили на агітацію, передусім на рекламу в ЗМІ.

"Чесно" також звертає увагу на те, що рейтинг за обсягом виборчих фондів може змінитися, оскільки проміжні фінзвіти десяти кандидатів у президенти ще не оприлюднено.

У русі нагадують, що до кінця дня 25 березня кандидати в президенти мають подати до Центральної виборчої комісії проміжні фінансові звіти.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ