Політика

Слухання в Міжнародному трибуналі із застосування тимчасових заходів до РФ для звільнення українських моряків відбудуться 10-11 травня

Публічні слухання в Міжнародному трибуналі з морського права (МТМП) за запитом України про застосування тимчасових заходів для звільнення українських моряків призначені на 10-11 травня 2019 року, повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Президент Міжнародного трибуналу з морського права визначив дати слухань у справі про застосування тимчасових заходів до Російської Федерації про порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів і 24 членів їхніх екіпажів. Публічні слухання відбудуться 10-11 травня 2019 року", - написала О.Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Вона зазначила, що процедурний наказ буде опубліковано на сайті Трибуналу.

Раніше цього дня О.Зеркаль заявила, що до початку слухань МТМП Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків і військові кораблі, і усунути порушення міжнародного права.

Як повідомлялося, 18 квітня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права (МТМП) підтвердив отримання запиту України щодо застосування тимчасових заходів для звільнення українських моряків, захоплених із застосуванням сили Росією в Керченській протоці в листопаді минулого року.

Раніше Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо тимчасових заходів стосовно Росії для звільнення українських моряків і суден, захоплених унаслідок агресії РФ у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Міністерство закордонних справ України повідомило, що запит про застосування тимчасових заходів спрямовано на захист від серйозної і непоправної шкоди, якої буде завдано утриманням військово-морських суден України та судовим переслідуванням їхніх військовослужбовців.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що відповідно до Конвенції ООН з морського права військово-морські судна та персонал мають абсолютний імунітет, що передбачає: іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити. "Захоплення Росією суден України в Чорному морі, утримування суден і членів екіпажів, а також спроба кримінального переслідування 24 українських моряків грубо порушують Конвенцію ООН з морського права", - наголосили у МЗС.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ