12:49 22.05.2019

П'ять партій долають 5-відсотковий бар'єр до ВР, вісім – 3-відсотковий бар'єр - опитування "Рейтингу"

3 хв читати
П'ять партій долають 5-відсотковий бар'єр до ВР, вісім – 3-відсотковий бар'єр - опитування "Рейтингу"

Партія "Слуга народу" президента України Володимира Зеленського є лідером електоральних симпатій серед політичних сил, за нею йдуть "Опозиційна платформа - За життя" і "БПП "Солідарність", свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Так, на запитання "Якби парламентські вибори проводились найближчої неділі, то як би Ви проголосували?", політсилу "Слуга народу" готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився із симпатіями (і 33,3% серед усіх опитаних).

За "Опозиційну платформу - За життя" Юрія Бойка готові проголосувати 10,5% тих, що визначилися з вибором (і 8,1% серед усіх опитаних), "БПП "Солідарність" екс-президента України Петра Порошенка - 8,8% (6,4%), ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко - 7,3% (5,5%). Партію "Сила і честь" екс-глави СБУ Ігоря Смешка готові підтримати 5,1% тих, хто має намір голосувати і визначився із симпатіями (3,8% серед усіх опитаних).

Нижче прохідного до Верховної Ради 5-відсоткового бар'єру набирають партія музиканта Святослава Вакарчука - 4,6% (3,4%), Радикальна партія Олега Ляшка - 3,3% (2,5%) та "Опозиційний блок" - 3, 2% (2,4%). Інші партії набирають менше ніж 3%.

Вагалися з відповіддю 15,3% респондентів, не братимуть участі в парламентських виборах 8,9% опитаних.

Згідно з соцдослідженням, партія "Слуга народу" лідирує у всіх макрорегіонах країни, "Опозиційна платформа - За життя" і "Опозиційний блок" мають міцні позиції в південно-східних областях. Інші партії, які зберігають шанси на потрапляння до парламенту, - в центрально-західних.

У "Рейтингу" зазначають, що партія "Слуга народу" також є лідером так званого другого вибору - її готові підтримати в разі неучасті свого фаворита у виборах ще 11,4% респондентів, які мають намір голосувати. За "Опозиційну платформу - За життя" в такому разі могли б проголосувати ще 7,1%, за партію Вакарчука - 6,4%, "Батьківщину" - 5,1%, партію "Сила і честь" - 4,9%, "Опозиційний блок" - 4,3%, Радикальну партію - 3,7%, "Громадянську позицію" Анатолія Гриценка - 3,6%, "БПП "Солідарність" - 3,1%.

Антирейтинг партій очолює "БПП "Солідарність" - її за жодних обставин не підтримали б 51,9%.

Також, згідно з дослідженням, 58% опитаних заявили, що на парламентських виборах шукатимуть альтернативу серед нових партій, з іншого боку 26% респондентів готові проголосувати за парламентські політичні сили.

Головним мотивом вибору політичної сили 59% респондентів назвали підтримку соціально-економічних ініціатив партії. Із симпатій до лідера партії готові голосувати 14% опитаних, з ідеологічних міркувань - 10%. Лідерський фактор відносно вище серед прихильників Радикальної партії, ідеологічний - у "БПП "Солідарність". При цьому майже дві третини виборців згаданих політичних сил голосуватимуть, виходячи із соціально-економічних ініціатив партії.

Опитування проводилося 16-21 травня 2019 року серед населення України, віком від 18 років і старше. Опитано 2 тис. респондентів шляхом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Статпохибка не більше ніж 2,2%

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА