20:05 23.05.2019

Зеленський звільнить Богдана, якщо КС ухвалить рішення про конституційність закону про люстрацію в цій частині

2 хв читати
Зеленський звільнить Богдана, якщо КС ухвалить рішення про конституційність закону про люстрацію в цій частині

Президент України Володимир Зеленський звільнить Андрія Богдана з посади глави Адміністрації президента, якщо Конституційний Суд України ухвалить рішення про відповідність Конституції певних положень закону "Про очищення влади" (т. зв. закон про люстрацію), зазначає заступник глави АП Руслан Рябошапка.

"Як тільки Конституційний Суд винесе рішення, що закон про люстрацію в цій частині відповідає Конституції, з цього дня президент звільнить Богдана як людину, котра повинна проходити через процедуру очищення влади", - сказав він журналістам у четвер біля будівлі АП.

Рябошапка зазначив, що президент не може застосовувати закон, який суперечить принципу верховенства права, і, на думку заступника глави АП, не відповідає Конституції.

Раніше цього дня заступник міністра юстиції України Сергій Петухов повідомив, що Мін'юст запитав в Адміністрації президента України інформацію щодо проведення люстраційної перевірки новопризначених керівників АП. Він пояснив, що за проведення люстраційної перевірки відповідає суб'єкт призначення, і в разі виявлення факту застосування заборон, передбачених законом, повинен звільнити таку особу і відправити це рішення до Міністерства юстиції.

Як повідомлялося, 22 травня заступник міністра юстиції Сергій Петухов заявив, що на посаду глави Адміністрації президента України не можна призначати люстрованих чиновників.

У свою чергу новопризначений глава Адміністрації президента України Андрій Богдан наголосив, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади (люстрацію), а президент Зеленський не порушив закону його призначенням.

Богдан з 2007 по 2010 рік працював заступником міністра юстиції України, потім заступником міністра Кабінету Міністрів (2010-2011) і урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики (2013-2014).

Раніше, 14 травня 2019 року, Конституційний Суд України відклав розгляд закону "Про очищення влади",

Як повідомлялося, 2015 року з поданнями про конституційність закону "Про очищення влади" до КС звернулися Верховний Суд України з двома поданнями і 47 народних депутатів. Усі три подання об'єднані в одне конституційне провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА