19:34 24.05.2019

Будь-яке рішення трибуналу з морського права допоможе звільнити захоплених РФ українських моряків

3 хв читати
Будь-яке рішення трибуналу з морського права допоможе звільнити захоплених РФ українських моряків

Будь-які заходи, які визначить Міжнародний трибунал з морського права у справі про імунітет українських кораблів і моряків, захоплених РФ, допоможуть звільнити утримуваних українських моряків, стверджує заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Наголошую, що будь-які заходи, визначені трибуналом, допоможуть звільнити наших моряків. Звісно, чим чіткіше будуть сформульовані заходи, тим простіше буде вимагати від Росії виконання наказу трибуналу. Навіть якщо трибунал вирішить, що немає підстав для ухвалення наказу про тимчасові заходи, це також буде кроком вперед у нашій стратегії щодо звільнення українських військових кораблів і моряків", - написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що Україна звернулася до трибуналу із запитом щодо зобов'язання РФ звільнити українські військові кораблі та припинити кримінальне переслідування 24 українських моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

"Треба усвідомлювати, формулювання трибуналу завжди інші, ніж пропонує заявник. Тому не варто панікувати із цього приводу... Гадати наперед, якими саме будуть формулювання та зважувати шанси - справа марна. Знаю напевне, що імунітет військових кораблів є засадничим принципом міжнародного морського права, а формулювання, які використає суд у своєму рішенні, залежать від цілої низки правових запитань. Два тижні тому ми представили в Гамбурзі ретельно обґрунтовану та вичерпну позицію з усіх питань", - розповіла заступник міністра.

Зеркаль зазначила, що у справі про судно "Грінпіс" Arctic Sunrise РФ звільнила людей протягом місяця після прийняття трибуналом наказу, а в іншій подібній справі, із судном Enrica Lexie, "ситуація була складнішою, але і в ній людей було повернуто на батьківщину".

"Тому я переконана, що ми доб'ємося звільнення наших моряків та їх повернення в Україну! А поки тримаємо кулаки", - наголосила вона.

Зеркаль нагадала, що рішення трибуналу про заходи, яких РФ має вжити, очікується в суботу, 25 травня, о 12:00 за місцевим часом GMT+1 (13:00 за Києвом).

Як повідомлялося, 18 квітня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права (МТМП) підтвердив отримання запиту України про застосування тимчасових заходів із метою звільнення українських моряків, захоплених із застосуванням сили Росією в Керченській протоці в листопаді минулого року.

Міністерство закордонних справ України повідомило, що запит про застосування тимчасових заходів спрямований на захист від серйозної та непоправної шкоди, якої буде завдано тривалим утриманням військово-морських суден України і тривалим утриманням і судовим переслідуванням її військовослужбовців.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що відповідно до Конвенції ООН з морського права військово-морські судна і їхній персонал мають абсолютний імунітет, який передбачає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити. "Захоплення Росією суден України в Чорному морі, тривале утримування суден і членів їхніх екіпажів, а також спроба кримінального переслідування 24 українських моряків грубо порушують Конвенцію ООН з морського права", - наголосили в МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА