Політика

Популісти поліпшили результат на виборах до ЄП

Уточнення Європарламентом (ЄП) уранці в понеділок результатів європейських виборів у 28 країнах ЄС, що завершилися напередодні, незначно вплинуло на картину оголошених раніше підсумків.

За останніми даними, правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) отримує найбільшу кількість місць у ЄП - 179.

Другу за величиною фракцію ЄП зберігає за собою "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" - 152 місця.

Це підтверджує вже відомий факт, що два традиційні важкоатлети Європарламенту, втративши мандати на виборах, що відбулися, тепер не зможуть добиватися твердої більшості без союзу з іншими політичними силами.

"Альянс лібералів і демократів за Європу" разом із рухом "Ренесанс" президента Франції Еммануеля Макрона отримав 105 мандатів і створить третю за кількістю депутатів фракцію.

На четвертій позиції "зелені" з 69 мандатами.

У "Європейських консерваторів і реформаторів" 60 депутатських місць.

Дещо збільшила результат порівняно з попереднім тимчасовим підсумком крайня права популістська націоналістична фракція "Європа націй і свобод" (60 місць). Водночас правоконсервативній євроскептичній фракції "Європа свободи та прямої демократії" після уточнення дістається менше місць, ніж очікувалося раніше, - 51.

В "Об'єднаних Європейських лівих і Північних "зелених" лівих" збереглося 38 місць.

37 мандатів дістається депутатам, поки що не розподіленим за фракціями.

Загалом у 28 країнах ЄС 23-26 травня обирався 751 європейський депутат.

Після виходу Великої Британії з Євросоюзу в Європарламенті залишиться 705 депутатських місць. Brexit також вплине на розподіл мандатів між фракціями ЄП і країнами ЄС.

Вибори 2019 року було відзначено значною явкою виборців у 51%.

Подальші етапи - вибори голови Європарламенту та голови Європейської Комісії.

У вівторок уранці ці питання обговорить конференція голів фракцій і глави ЄП. Того самого дня увечері відбудеться неформальний саміт Європейського Союзу, присвячений підсумкам виборів до Європарламенту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ