Політика

МЗС України чекає на Міятович для обговорення параметрів моніторингу на тимчасово окупованих територіях

 У Міністерстві закордонних справ України заявляють про відсутність конкретних домовленостей щодо дати та програми візиту комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович в окупований Крим.

У коментарі МЗС України, поширеному прес-службою відомства в середу, зазначено, що візит і моніторинг ситуації з правами людини в окупованому Криму відповідає резолюціям Генасамблеї ООН та Комітету міністрів і ПАРЄ, і це питання Київ "порушує не перший рік".

Водночас у МЗС заявляють, що "на сьогодні між комісаром Ради Європи Міятович та українською стороною немає домовленостей щодо конкретних дат візиту".

"Але головне не дати, головне - це чітке узгодження з українською стороною параметрів і програми такого візиту. Роль у цьому процесі Росії обмежується виключно її обов'язками як держави-окупанта", - наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС заявляють, що на шляху до візиту Міятович у Крим ще багато питань, які потребують погодження з українською стороною, зокрема із залученням активістів і правозахисників, які опікуються проблематикою порушень прав представників корінних народів і національних меншин на окупованому півострові.

"У МЗС України чекають на комісара Міятович, у тому числі для обговорення параметрів моніторингу на тимчасово окупованих територіях України", - йдеться в коментарі.

Крім того, в контексті червневої сесії ПАРЄ Київ зазначає, що візит Міятович до Криму може стати спробою Москви "виміняти" повернення її делегації в асамблею, що "є цинічною спробою уникнути відповідальності в Раді Європи за вчинені нею міжнародні злочини та системні порушення прав людини на окупованих територіях".

"Підтримка цих спроб з боку органів РЄ та окремих наших партнерів в організації означатиме потурання агресору та подальший підрив авторитету Ради Європи. У цьому контексті вважаємо надзвичайно важливим рішення, схвалене сьогодні в Брюсселі постійними представниками країн ЄС про продовження "кримських санкцій" проти Російської Федерації", - наголосили в МЗС України.

На сайті Міністерства закордонних справ РФ 11 червня з'явилося повідомлення, в якому, окрім іншого, повідомлялося про досягнуту домовленість про поїздку комісара РЄ з прав людини Міятович до Криму 7-11 жовтня.

Пізніше Дуня Міятович повідомила на сторінці комісара з прав людини Ради Європи в соцмережі Facebook, що планує відвідати окупований Росією Крим. "Я хочу наголосити, що дійсно планую поїхати в Крим, але поки що це не підтверджено. Є багато питань, які необхідно прояснити, щоб я могла займатися правозахисною діяльністю на півострові", - написала вона.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ