18:01 12.06.2019

Парубій підписав закон про парламентські ТСК і передав його на підпис Зеленському

2 хв читати
Парубій підписав закон про парламентські ТСК і передав його на підпис Зеленському

Спікер українського парламенту Андрій Парубій повідомив, що підписав і передав на підпис президенту України Володимиру Зеленському закон про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради (№1098).

"Сьогодні підписав закон України №1098 "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" та передав його на підпис президенту України", - написав Парубій у своєму акаунті у Twitter у середу.

Як повідомлялося, законопроект зареєстрували в парламенті в листопаді 2014 року кілька народних депутатів, зокрема спікер Парубій.

Депутати прийняли документ у першому читанні 25 квітня 2019 року. Під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло понад 1600 поправок.

Законопроект покликаний законодавчо врегулювати повноваження парламенту щодо визначення статусу, порядку створення і діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій і спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури відсторонення президента України з посади в порядку імпічменту. Підставою для ініціювання імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю нардепів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

Документ визначає правовий статус цих комісій, їхні повноваження та організаційні засади діяльності. Зокрема, законопроект встановлює порядок створення і організацію діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії для розслідування обставин вчинення президентом України державної зради або іншого злочину.

Водночас 21 травня президент України Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року.

Того самого дня лідерка фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що нинішнє скликання парламенту не зможе приймати рішення після указу президента про дострокове припинення її повноважень. "З моменту видання указу, згідно зі ст. 85 і 90 Конституції, парламент не може ухвалювати закони, інші рішення, а може тільки піти на вибори", - сказала Тимошенко журналістам біля будівлі Адміністрації президента після консультацій у глави держави.

При цьому Верховна Рада VIII скликання, розпущена указом Зеленського, продовжила роботу і в режимі пленарних засідань, і в комітетах.

4 червня народні депутати відмовилися внести до порядку денного сесії Верховної Ради законопроекти, серед яких законопроекти №10340 і №10340-1 про імпічмент, ініціатором одного з яких є глава держави Володимир Зеленський.

6 червня парламентарії 279 голосами прийняли в другому читанні та в цілому законопроект №1098 про парламентські ТСК.

Коментуючи ухвалення закону про тимчасову слідчу комісію (ТСК), який також передбачає розслідування в рамках процедури імпічменту президента України, заступник голови Адміністрації президента України Руслан Рябошапка заявив, що Зеленський підпише його, тільки якщо він відповідає підходам, які пропонував президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА