Політика

Конституційний суд Молдови за п'ять хвилин скасував всі свої рішення, що спричинили політичну кризу в країні

Конституційний суд Молдови (КСМ) на надзвичайному засіданні в суботу, що тривало не більше п'яти хвилин, скасував всі свої рішення, які призвели до двовладдя і невизнання нового уряду.

"У зв'язку з тим, що Конституційний суд піддався тиску і не був вільний в ухваленні своїх рішень, керуючись положеннями Кодексу конституційної юрисдикції, Конституційний суд постановив скасувати всі свої рішення, ухвалені в період 7-9 червня 2019 року", - сказав голова КСМ Міхай Поалелунжь.

Рішення КСМ є остаточним і оскарженню не підлягає.

Напередодні ввечері влада в Молдові повністю перейшла до нового уряду на чолі з лідером правого блоку ACUM Маєю Санду.

У суботу відбулося перше засідання уряду, після цього прем'єр-міністр і президент Ігор Додон представили в міністерствах нових міністрів.

У п'ятницю ввечері уряд Молдови, створений Демократичною партією 20 січня 2016 року, пішов у відставку. Про це заявив у п'ятницю ввечері прем'єр-міністр Павло Філіп, після того, як рішення про це ухвалила Демократична партія. Тим самим, питання про двовладдя в Молдові було вирішено на користь нового уряду Молдови, створеного 8 червня Партією соціалістів і правим блоком ACUM.

Виникло двовладдя минулої суботи, після того, як Конституційний суд роз'яснив, що тримісячний термін, відведений для формування уряду після затвердження мандатів депутатів (9 березня) закінчився у п'ятницю, 7 червня. Суд аргументував своє рішення тим, що термін в три місяці не може перевищувати 90 днів. З цієї причини суд визнав незаконним новий уряд, затверджений парламентом на 91 день - 8 червня.

Водночас у ст. 85 Конституції написано три місяці, а не 90 днів. Новий парламент і уряд не визнали рішення КС, а КС постановив, що всі рішення парламенту вважаються незаконними.

КС 9 червня на час відсторонив Додона від посади президента, надавши колишньому прем'єр-міністру Павлу Філіпу повноваження щодо розпуску парламенту. Він одразу підписав указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових виборів на 6 вересня. Між тим Додон своїм указом скасував указ Філіпа, мотивуючи це тим, що "його було прийнято з порушеннями".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ