Політика

Новий прем'єр Молдови пообіцяла очистити прогнилу систему держвлади

Прем'єр-міністр Молдови Майя Санду заявила про те, що "у нового уряду буде нуль терпимості до корупції".

"Для нас головне завдання зараз - подолати корупцію, припинити всі схеми і механізми, які були створені колишньою владою. Ми маємо очистити всі державні установи, поставити їх на службу громадянам", - заявила Санду на прес-конференції в понеділок.

Вона повідомила, що найближчими годинами буде оголошено телефон довіри, за яким люди зможуть повідомити про зловживання колишньої влади, наприклад, про те, що їх шантажували, погрожували, примушували вступати в Демпартію або брати участь в організованих нею заходах.

"На цей телефон відповідатимуть люди, яким я довіряю. Вони перевірятимуть усі сигнали, щоб ми викрили всіх, хто віддавав незаконні накази і виконував вказівки (олігарха Володимира) Плахотнюка", - наголосила прем'єр.

За її словами, при прем'єр-міністрі буде створено спеціальну раду, яка опікуватиметься проблемами боротьби з корупцією та впровадженням реформи юстиції.

"Нам дуже багато ще треба зробити. Система державної влади сильно прогнила. Ми маємо очистити її", - сказала Санду.

Відповідаючи на запитання журналістів, вона підтвердила, що "винних буде покарано, деяких державних службовців буде звільнено".

"Ми не дотримуємося принципів політичної приналежності. Але систему державної влади має бути деполітизовано. Ті, хто брав участь у незаконних діяннях, повинні будуть піти з державної служби і відповісти згідно із законом. У мене вже були зустрічі з деякими працівниками уряду, про яких я знаю, що брали участь у корупційних схемах колишнього режиму. Я їм ясно сказала, що вони повинні будуть піти. Це не політична розправа, це відповідальність за незаконні дії цих чиновників", - заявила Майя Санду.

Минулими вихідними в Молдові завершилося протистояння, яке виникло внаслідок двовладдя. Проросійська Партія соціалістів і правий проєвропейський блок ACUM 8 червня домовилися про створення парламентської більшості та про затвердження уряду.

Конституційний Суд Молдови спочатку з ініціативи Демократичної партії вирішив, що термін, відведений для затвердження уряду, вже витік. КС 9 червня на якийсь час відсторонив від посади президента Ігоря Додона, надавши колишньому прем'єр-міністру Павлу Філіпу повноваження щодо розпуску парламенту. Він одразу ж підписав указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових виборів на 6 вересня. Президент Ігор Додон своїм Указом скасував указ Філіпа, мотивуючи це тим, що "його було ухвалено з порушеннями".

14 червня під тиском суспільства і зарубіжних країн (включно з РФ, США та Євросоюзом), які визнали новий уряд, кабінет міністрів Павла Філіпа заявив про відставку. 15 червня відбулося перше засідання нового уряду. Цього самого дня Конституційний суд скасував усі свої рішення (шість рішень), ухвалені 7-9 червня, тим самим повністю повернувши ситуацію в правове поле. У понеділок Майя Санду представила всіх міністрів колективам міністерств, після чого уряд розпочав роботу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ