Політика

Київ закликає міжнародну спільноту посилити тиск на РФ через неправомірний вирок п'ятьом кримським татарам

Міністерство закордонних справ України висловлює протест Російській Федерації через неправомірний вирок Північно-Кавказького окружного військового суду громадянам України Тимуру Абдуллаєву, Узеіру Абдуллаєву, Рустему Ісмаілову, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову за звинуваченнями в участі в діяльності терористичної організації.

"Як і у попередніх випадках, т.зв. суд відкинув аргументи сторони захисту щодо відсутності доказової бази і складу злочину у діях п’яти українських громадян - фігурантів т. зв. сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір. Натомість, "судді" повністю підтримали сторону обвинувачення у визначенні "покарання" для громадян України", - йдеться в заяві МЗС України, поширеній прес-службою відомства у вівторок.

У відомстві нагадують, що за рішенням суду РФ, Т.Абдуллаєва засуджено до 17 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, Ісмаілова - до 14 років, У.Абдуллаєва - до 13 років, Саледінова і Джемаденова - до 12 років позбавлення волі.

Київ розцінює такі дії російського суду як "черговий приклад застосування російською окупаційною адміністрацією антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу".

"Закликаємо міжнародну спільноту засудити ці неправомірні рішення і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України в РФ та відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в заяві.

Також у МЗС України наголошують, що Російська Федерація має виконати в повному обсязі резолюції Генеральної асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року , 19 грудня 2017 року і 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо заходів у рамках позову України проти Російської Федерації про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ