Політика

Зеленський про рецепт перетворення України на багату країну: не заважати бізнесу, вкладати в освіту, науку й технології

 Президент України Володимир Зеленський розповів про своє бачення того, як перетворити Україну на справді багату країну, й закликав бізнес інвестувати в Україну гроші, час та ідеї.

"Ми уважно вивчаємо досвід країн, яким вдалося. Розуміємо, що вони насамперед інвестували в освіту, технології та інфраструктуру. Україна робитиме те саме. Тому роль держави в економіці в найближчі п'ять років полягатиме в трьох речах: не заважати бізнесу працювати; побудувати для бізнесу прекрасну інфраструктуру та створити умови, щоб робити бізнес в Україні було просто зручно, третє - фокус на освіті, науці та технологіях", - сказав він на зустрічі з бізнес-спільнотою в четвер у Києві.

Зеленський зазначив, що не звик наздоганяти, тому зі своєю командою шукає креативні проривні та інноваційні рішення для України, і найближчим часом про них розкажуть докладніше.

Президент зазначив, що "перетворитися з бідної країни на країну з середнім рівнем доходу не так уже й складно". "Тут рецепти прості, історії успіху відомі. Все це для нас обов'язкова програма, і ми зробимо це протягом найближчих п'ять років", - сказав він.

При цьому Зеленський переконаний, що Україні потрібно стати "по-справжньому багатою країною".

"За даними Світового банку, в 1960 році була 101 країна, яка розвивалася, і тільки 13 з них змогли стати розвиненими багатими країнами. До того ж, більшість із них зробили це за рахунок природних ресурсів. У економістів є спеціальний термін: "пастка середнього доходу". Її суть дуже проста - бідні країни конкурують за рахунок дешевої робочої сили. Тільки-но країна отримує середній рівень доходів, конкурентні переваги зникають, і країна перестає стрімко розвиватися. За цим сценарієм країна майже ніколи не стає багатою, максимум - "середнячком", - пояснив він.

"Півроку тому я прийняв рішення інвестувати в Україну найдорожче, що в мене є, - мій час. Закликаю вас робити те саме: інвестуйте в Україну час, гроші, ідеї. Давайте змінимо Україну разом!" - сказав Зеленський, звертаючись до бізнесу наприкінці свого виступу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ