Політика

Зеленський затвердив Положення про Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський затвердив Положення про Офісі президента України.

Це закріплено указом №436/2019 від 25 червня. Документ набуває чинності з дня опублікування.

Згідно з Положенням, Офіс президента - постійно діючий допоміжний орган, утворений главою держави відповідно до п.28 ч.1 ст.106 Конституції України.

Серед завдань Офісу - здійснення експертного аналізу політичних, економічних, соціальних, гуманітарних та інших процесів, що відбуваються в Україні та світі, підготовка за його результатами для подання на розгляд президенту пропозицій з внутрішньої та зовнішньої політики; участь в обробленні пропозицій щодо здійснення президентом керівництва в сферах національної безпеки і оборони України, виконання ним повноважень голови Ради національної безпеки і оборони України, здійснення контролю над сектором безпеки і оборони; здійснення експертизи ухвалених Верховною Радою законів, що надійшли на підпис главі держави, підготовка пропозицій щодо підписання законів або застосування права вето і т.д.

Офіс президента забезпечує в установленому порядку взаємодію президента з Верховною Радою, Кабінетом Міністрів, правоохоронними, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян (у тому числі політичними партіями, профспілками), підприємствами, установами, організаціями, сприяє підвищенню ефективності такої взаємодії.

Серед завдань - підготовка проектів конституційних подань, звернень президента до Конституційного Суду України і пропозицій щодо позиції президента у справах, які розглядаються КС; забезпечення розгляду запитів народних депутатів, груп нардепів і комітетів Верховної Ради до президента.

Офіс має право отримувати інформацію, документи і матеріали від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності та їх посадових осіб; залучати до виконання окремих робіт і завдань, до участі у вивченні окремих питань вчених і фахівців, у тому числі на договірній основі, працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Під час виконання завдань офіс взаємодіє в установленому порядку з органами Верховної Ради і її апаратом, Кабінетом Міністрів і його секретаріатом, апаратом РНБО, центральними та місцевими органами виконавчої влади, правоохоронними, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, науковими та іншими установами, організаціями, а також з відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій.

У складі офісу: керівник офісу і його перший заступник, заступники; керівник апарату офісу президента; перший помічник президента і помічники президента, а також радники; прес-секретар президента; уповноважені президента і його представники. Крім того, до структури офісу входять Кабінет президента; Кабінет керівника Офісу президента, директорат і департаменти.

Керівник Офісу президента, зокрема, координує діяльність свого першого заступника і заступників, керівника апарату офісу, прес-секретаря президента, представників президента і уповноважених, забезпечує координацію роботи структурних підрозділів офісу. На нього також покладено координацію роботи консультативних, дорадчих та інших утворених президентом допоміжних органів і служб, їх взаємодію зі структурними підрозділами офісу.

Крім того, керівник офісу визначає порядок відвідування громадянами і охорони адміністративних будівель і службових приміщень офісу; реалізує в межах повноважень, визначених законодавством, державну політику в сфері охорони державної таємниці.

Як повідомлялося, Зеленський створив Офіс президента шляхом реорганізації та скорочення чисельності співробітників Адміністрації президента України (указ №417/2019 від 20 червня).

Керівником Офісу президента призначено Андрія Богдана (указ №435/2019), іншим указом (№43 2019) він звільнений з поста глави Адміністрації глави держави.

Перепризначені на відповідні посади в Офісі президента перший заступник глави Адміністрації президента Сергій Трофімов, заступники глави Адміністрації президента Олексій Гончарук, Юрій Костюк, Вадим Пристайко, Руслан Рябошапка, Кирило Тимошенко, Олексій Дніпров - відповідними указами вони звільнені з посад в Адміністрації президента і призначені на ті самі посади в офісі глави держави.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ