18:56 17.07.2019

Зеленський вніс до ВР новий законопроект про відповідальність за незаконне збагачення

3 хв читати
Зеленський вніс до ВР новий законопроект про відповідальність за незаконне збагачення

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення чиновників, а також передбачає введення інституту стягнення необґрунтованих активів чиновників.

Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів" зареєстровано за №10461 17 липня.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України положеннями, що встановлюють кримінальну відповідальність за набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи.

Крім того, законопроектом пропонується на законодавчому рівні вирішити питання забезпечення належного функціонування інституту стягнення необґрунтованих активів чиновників. У зв'язку з цим передбачається введення в Цивільному кодексі України окремої підстави для припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необґрунтованими, і межа вартості таких активів.

Положеннями законопроекту в частині введення процедури визнання активів необґрунтованими і їх стягнення пропонується закріпити класичний стандарт доказування - "перевага доказів" (preponderance of the evidence), який закріплює принцип рівності сторін.

За результатами визнання активів необґрунтованими пропонується передбачити звільнення зазначених осіб від займаних посад.

Розгляд справ про визнання необґрунтованими активів і їх стягнення в дохід держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду.

Право на звернення до суду з відповідним позовом пропонується надати Національному антикорупційному бюро України за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, крім справ, де відповідачем є чиновники НАБУ і САП, де право на звернення з позовом пропонується надати прокурорам Генеральної прокуратури.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів визнав неконституційною ст. 368-2 КК про незаконне збагачення. Таке рішення викликало занепокоєння МВФ, посольств США та Великої Британії. П'ятий президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект, який мав відновити цю статтю в іншій редакції. У свою чергу народні депутати подали понад десять альтернативних ініціатив.

5 липня Зеленський вніс до ВР законопроект №10358, яким запропонував за набуття чиновниками активів, вартість яких більше ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує їхні доходи, карати їх позбавленням волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до 3 років.

Однак Верховна Рада відмовилася розглядати цей законопроект глави держави. 6 липня депутати підтримали включення до порядку денного сесії депутатських законопроектів про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, однак включення до порядку денного законопроекту Зеленського і альтернативного йому не підтримали. Заступник глави Офісу президента України Руслан Рябошапка назвав такі дії парламентаріїв помстою Зеленському.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА