17:14 18.07.2019

ЄС закликав РФ до беззастережного звільнення українських моряків та їхніх суден

2 хв читати
ЄС закликав РФ до беззастережного звільнення українських моряків та їхніх суден

Європейський Союз неодноразово висловлював занепокоєння долею всіх громадян України, незаконно затриманих на Кримському півострові та в Росії, заявив у четвер член Єврокомісії (ЄК) Христос Стіліанідес, який виступав на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі від імені глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

"До них належать кримські татари та інші українці, хто виступав проти незаконної анексії. Ми, як і раніше, закликаємо до негайного і беззастережного звільнення захоплених українських військовослужбовців та їхніх суден відповідно до розпорядження Міжнародного трибуналу з морського права", - сказав єврокомісар, відкриваючи дебати про порушення Росією територіальної цілісності України, прав людини, зокрема екологічних активістів, недотримання інших міжнародних зобов'язань.

Він повідомив, що дипломати з представництва ЄС і посольств держав-членів у Москві регулярно відвідують судові засідання і підтримують контакти з адвокатами. "ЄС також регулярно порушує питання щодо окремих випадків, зокрема Олега Сенцова, Павла Гриба та Едема Бекірова, яким потрібна невідкладна медична допомога, на двосторонніх зустрічах з російськими представниками і в публічних заявах, у тому числі в Раді Європи та ОБСЄ", - додав Стіліанідес.

За його словами, Росія несе особливу відповідальність за дотримання прав людини "на незаконно анексованому Кримському півострові". Право на юридичну допомогу, доступ до консульських працівників і медичне обслуговування має повністю дотримуватися. Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначило, що кримські татари, як і раніше, "надміру страждають від поліцейських рейдів і зазнають переслідувань за законом у зв'язку з тероризмом і злочинами, пов'язаними з екстремізмом, під час судових розглядів, що не відповідають стандартам у сфері прав людини", зазначив член ЄК.

Він заявив, що ситуація з правами людини в неконтрольованих Українською державою районах Східної України, "де Росія відіграє дестабілізаційну роль", також викликає глибоке занепокоєння.

Стіліанідес від імені Могеріні вказав на те, що "загальне середовище для правозахисників і активістів громадянського суспільства в Росії характеризується обмеженнями основних свобод".

Він також заявив про глибоке занепокоєння ЄС, що під час усвідомлення міжнародною спільнотою кліматичної катастрофи в РФ здійснюють насильницькі напади на окремих екологічних активістів, як-от Андрія Рудомаху та його колег, і вдаються до судових переслідувань проти неурядових організацій, таких як "Екозахист".

"Ми нагадуємо, що російська влада зобов'язана поважати і захищати права всіх незаконно затриманих громадян України і права російських громадян та активістів відповідно до міжнародних зобов'язань Росії у сфері прав людини", - наголосив єврокомісар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА