12:50 20.07.2019

Незабаром після обрання Ради робгрупа розпочне підготовку до першого засідання, здійснить розсадку нардепів в залі і розподілятиме комітети

3 хв читати
Незабаром після обрання Ради робгрупа розпочне підготовку до першого засідання, здійснить розсадку нардепів в залі і розподілятиме комітети

Перше засідання Верховної Ради 9-го скликання, згідно з законодавством, має відбутися не пізніше 10 вересня, в апараті парламенту прогнозують, що новообрані народні депутати зберуться максимально швидко після виборів.

Після голосування на позачергових виборах Верховної Ради 21 липня Центральна виборча комісія (ЦВК) упродовж 20 днів має оприлюднити офіційні результати в офіційних газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" зі списком обраних парламентаріїв.

Згідно із законодавством, Верховна Рада збирається на першу сесію у залі парламенту не пізніше, ніж на 30-й день після оприлюднення результатів голосування.

Отже, перше засідання парламенту має відбутися до 10 вересня.

"Думаю, що ми будемо дихати в спину датам, передбаченим законом. Тобто буде максимально швидка розв'язка всього", - сказав перший заступник керівника апарату Верховної Ради Петро Боднар у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Згідно з регламентом Верховної Ради, голова парламенту попереднього скликання Андрій Парубій організовує формування підготовчої депутатської групи з числа новообраних народних депутатів для підготовки пленарних засідань першої сесії. Спікер має скликати таку групу протягом 10 днів після офіційного оголошення результатів виборів.

Боднар зазначив, що після оголошення результатів виборів спікер Верховної Ради 8-го скликання звертається до партій, від яких чекає пропозиції щодо членів підготовчої групи. "Думаю, що формально це буде дуже швидко", - сказав він.

Політичні партії, що пройшли у Верховну Раду, делегують по одному представнику від 15 нардепів, обраних у загальнодержавному або одномандатному (мажоритарному) округу. Аналогічним чином направляють у робочу групу своїх представників депутати, що пройшли в парламент за мажоритарними округами як самовисуванці.

За словами першого заступника керівника апарату Ради, підготовча група займатиметься, зокрема, розсадженням народних депутатів у сесійній залі. "Це болючий процес. Тому що депутати дуже уважно ставляться до того, де вони сидітимуть", - уточнив він.

Крім того, перелік комітетів і розподіл народних депутатів для роботи в них, зазначив Боднар, також будуть відомі на етапі роботи підготовчої групи.

"Це буде напрацьовано в робочій групі, потім виноситься в залу і відбувається голосування на першому засіданні", - пояснив він.

Боднар розповів, що робоча група складатиметься з трьох підгруп, одна з яких готуватиме сценарій першого засідання, інша - займеться розподілом нардепів по комітетах, ще одна - з матеріально-технічних питань, зокрема, з організації прибуття парламентаріїв на сесію, їх розселенням за необхідності.

В апараті Верховної Ради відзначили, що вирішення організаційних та установчих питань роботи нового скликання парламенту, формування парламентських органів може проходити на кількох засіданнях. Там пояснили, що перш ніж парламент приступить до роботи над законопроектами, належить запустити роботу комітетів.

Крім того, перший заступник керівника апарату розповів, що новообраним членам парламенту проведуть свого роду тренінг: "Буде навчання. Депутати зайдуть в залу, і їм потрібно роз'яснити, як правильно голосувати, в який момент натискати на кнопочку. Це буде".

Перше засідання новообраної Верховної Ради відкриває найстарший за віком народний депутат, він же зачитуватиме текст присяги, яку перед відкриттям першої сесії складуть і скріплять підписами нардепи.

До обрання Верховною Радою тимчасової президії засідання парламенту веде глава підготовчої групи.

Згідно з регламентом, на пленарних засіданнях першої сесії формується тимчасова президія, з доповіддю виступає голова Верховної Ради попереднього скликання і формують лічильну комісію, обирають спікера Верховної Ради нового скликання і його заступників, а також заслуховують позачергові послання президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України. На першій сесії вирішують також низку організаційних питань.

На урочисте засідання Верховної Ради з нагоди складання присяги новообраними народними депутатами апарат парламенту запрошує парламентаріїв попереднього скликання, президента України, прем'єр-міністра, членів Кабінету міністрів, суддів Конституційного суду, голову Верховного суду, генерального прокурора, омбудсмена, голову Рахункової палати та інших офіційних осіб за рішенням підготовчої групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА