Політика

Екс-заступник глави МЗС Веселовський упевнений, що багато українців, які виїхали до РФ з Донбасу, повернуться додому після вирішення конфлікту

Представник України в Європейському Союзі (2008-2010 рр.), заступник міністра закордонних справ (2005-2008 рр.) Андрій Веселовський упевнений, що багато українців, які до 2014 року проживали в Донецькій і Луганській областях і внаслідок російської агресії виїхали на територію РФ, повернуться до рідної країни після того, як буде вирішено конфлікт.

"Я не сумніваюся, що коли ми свою гру виграємо, багато хто з них подумає двічі і повернеться додому в Україну", - сказав Веселовський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, багато хто з них зберіг громадянство, за що страждають. "Ми знаємо, що в перші тижні війни велика кількість людей з Донецької та Луганської областей через страх або через близькість кордону поїхали в Росію і нині там залишаються. І для них це реальна проблема, оскільки їхнє українське громадянство, попри те, що і визнається, але за нього "б'ють". Вони там "зачумлені" на рівні людей", - пояснив дипломат.

При цьому він, коментуючи розширення спрощеного порядку набуття громадянства РФ українськими громадянами на всій території Донецької та Луганської областей, зазначив, що такі дії мають бути покарані.

"Але це має робитися на правовій основі до тих людей, які втрутилися в законодавство України і, незважаючи на вимоги українського законодавства, діють на шкоду Україні, а не як помста. Такі дії Росії є свідомими і шкодять відносинам між нашими народами, а також перешкоджають будь-якій нормалізації", - наголосив Веселовський.

Повний текст інтерв'ю буде оприлюднено в новинній стрічці та у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ