17:10 15.08.2019

Рябошапка: З метою відновлення миру і законності в окупованому Криму та на Донбасі буде підготовлено концепцію перехідного правосуддя

2 хв читати
Рябошапка: З метою відновлення миру і законності в окупованому Криму та на Донбасі буде підготовлено концепцію перехідного правосуддя

Заступник керівника Офісу президента України Руслан Рябошапка обговорив із постійним представником українського президента в АР Крим Антоном Кориневичем і прокурором АР Крим Гюндузом Мамедовим розробку Стратегії реінтеграції окупованих територій Донбасу та Криму з чітким планом дій.

"З головою робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи Антоном Кориневичем і прокурором Автономної Республіки Крим Гюндузом Мамедовим обговорювали пріоритетні напрями роботи цієї групи в розробці правових основ повернення частини Донецької і Луганської областей та АР Крим під контроль України. Серед основних ідей - необхідність розробки Стратегії реінтеграції окупованих територій із планом дій, який би регулярно переглядався", - написав Рябошапка на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За його словами, з метою відновлення миру і нормального життя на окупованих територіях, усунення порушень прав наших громадян, притягнення до відповідальності за скоєні злочини, відшкодування збитків буде підготовлено концепцію перехідного правосуддя, імплементовано норми і принципи міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права.

"Крім того, один із пріоритетів - нарешті ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому", - повідомив Рябошапка.

За його словами, не маючи національного досвіду постконфліктного врегулювання, робоча група, яка переважно сформована з представників громадських організацій, візьме до уваги міжнародну практику.

"На першому засіданні Комісії з питань правової реформи має бути представлено пріоритетні напрями діяльності групи, а до 2020 року - напрацьовано перший пакет ініціатив глави держави", - повідомив заступник керівника Офісу президента.

За його словами, щоб уникнути хаосу українська влада повинна врегулювати процес повернення територій до нормального життя.

"Тимчасово окуповані території Донбасу та Криму - це не просто земля, яку нам потрібно повернути. Це українці, що на ній проживають, з якими нам потрібно налагодити спільне життя після п’яти років розриву, 1,4 мільйона вимушено переміщених осіб, багато з яких, цілком ймовірно, вирішать повернутися до своїх, часто пошкоджених, будинків. І ще багато проблем, пов'язаних із тимчасовою окупацією нашої землі", - зауважив Рябошапка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА