10:30 28.08.2019

Коломойський пропонує зняти з Росії частину санкцій за агресію на Донбасі

3 хв читати
Коломойський пропонує зняти з Росії частину санкцій за агресію на Донбасі

Український бізнесмен Ігор Коломойський вважає за доцільне, щоб Київ запропонував Москві зняти частину санкцій, які було введено за агресію на Донбасі.

"Є два види санкцій. Спочатку санкції було введено за Крим, а потім після 17 липня (2014 року - ІФ), коли вони збили "Боїнг", було введено санкції щодо Донбасу. І росіяни від них реально страждають. Тому я вважаю, що ми можемо запропонувати їм зняти частину санкцій, які стосуються Донбасу, для нас це вигідна переговорна позиція", - сказав Коломойський в інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.НЕТ".

За його словами, "треба повертати Донбас зараз". "Ну, а потім пройде кілька років, Росія нестійка, там завжди можлива раптова зміна влади, і ми візьмемо своє, якщо підготуємося. Якщо ми відпрацюємо механізм поступок - наша земля в обмін на санкції, - значить це працює, і ми в наступне вікно можливостей досягнемо більшого і щодо Криму", - пояснив бізнесмен.

На його думку, Росія зазнає великих втрат від санкцій, вони постійно посилюються, Донбас для РФ "великий тягар, на утримання виділяються величезні дотації з худого російського бюджету, і ситуація погіршується".

Тому, як зазначає бізнесмен, позиція України допоможе зняти частину санкцій, а "реінтеграція Донбасу заощадить для Росії мільярди і зніме відповідальність за населення, яке вони там ледве-ледве годують". "В іншому разі - нам доведеться розпочати економічну війну. Порушити питання, як метал, вироблений на Донбасі, продається на експорт, як Росія бере участь у підробці сертифікатів. Ось, наприклад, Челябінський феросплавний робить постачання на комбінати в Єнакієвому та Алчевську, подамо його у санкційні списки і повністю закриємо збут продукції до Європи", - сказав Коломойський.

"...Росія програла війну. Україну їм не взяти, а віддавати окуповані території рано чи пізно все одно доведеться. Ми їм наразі пропонуємо піти на основі домовленостей, коли вони на багато можуть впливати... Ми маємо направити Росію в коридор для виходу з цих проблем", - додав бізнесмен.

Він вважає, що нині Росія хоче вийти з конфлікту на Донбасі, але при цьому змусити Україну відмовитися від окупованого нею Криму.

Бізнесмен не виключив також переформатування Мінських домовленостей у два пакети - один щодо Криму, а другий стосовно Донбасу, і вирішувати ці проблеми по черзі.

На запитання, за яких умов із Росії може бути знято санкції щодо Донбасу, Коломойський заявив: "Три умови: коли на Донбасі настав мир - це раз, коли Росія виведе свої війська - це два, коли ми відновимо контроль України над державним кордоном - це три. Після виконання умов санкції знімаються".

При цьому він наголосив, що Києву треба це робити "не відмовляючись жодним чином від нашого суверенітету над Кримом, і навіть посилюючи нашу роботу в цьому напрямі". "Але якщо ми реалісти, якщо ми хочемо просування до миру і звільнення нашої землі, то треба почати з відпрацювання плану мирного звільнення, щоб за нашого життя до нас повернувся хоча б Донбас. Так, треба відокремити питання Криму та питання Донбасу, як це не сумно звучить", - сказав Коломойський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА