10:07 16.09.2019

Чеснаков назвав умовою проведення "нормандського" саміту визнання Києвом "формули Штайнмаєра"

2 хв читати

Саміт держав "Нормандської четвірки" може бути проведено в разі гарантованого визнання Києвом "формули Штайнмаєра", вважає директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков.

"Підписання найближчими днями в Мінській контактній групі документів про визнання Києвом формули Штайнмаєра - умова проведення саміту "Нормандської четвірки", - сказав Чеснаков у понеділок "Інтерфаксу".

Водночас, за його словами, Київ наразі не демонструє готовності надати Донбасу особливий статус.

"Останні заяви Леоніда Кучми і Вадима Пристайка про відмову України від надання окремим районам Донецької та Луганської областей особливого статусу слід однозначно сприймати як докази відсутності у Києва реальних намірів виконати Мінські угоди", - сказав експерт.

За його словами, ті самі люди в Києві заявляють і про готовність імплементувати "формулу Штайнмаєра", і про неготовність надати Донбасу особливий статус.

"Але ж заперечення особливого статусу Донбасу заперечує і формулу Штайнмаєра. Інакше виходить абсолютна нісенітниця і обман з українського боку - не можна ж погоджувати механізм набуття чинності законом про особливий статусу без наміру надати в подальшому цей особливий статус", - сказав він.

"Формула Штайнмаєра" названа за іменем нинішнього президента ФРН, у минулому глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Вона передбачає, що до виборів закон про особливий статус Донецька і Луганська застосовуватимуть на тимчасовій основі, а після виборів і після виходу остаточної доповіді БДІПЛ ОБСЄ з визнанням про те, що ці вибори відбулися відповідно до демократичних принципів, закон набуде остаточної юридичної сили.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА