14:23 22.09.2019

Ер-Ріяд вважатиме актом війни атаку на Saudi Aramco, якщо з'ясується, що її здійснено з території Ірану

2 хв читати
Ер-Ріяд вважатиме актом війни атаку на Saudi Aramco, якщо з'ясується, що її здійснено з території Ірану

Держміністр Саудівської Аравії у закордонних справах Адель аль-Джубейр заявив, що в разі доведення повноцінної участі Тегерана в атаці на підприємства Saudi Aramco Ер-Ріяд розцінить її як військову дію.

"Ми поклали провину на Іран, оскільки запущені з Саудівської Аравії літаки і ракети були іранського виробництва", - сказав Адель аль-Джубейр в інтерв'ю CNN.

"Але вчинення атаки з вашої (Ірану - ІФ) території, якщо діло справді відбувається саме так, ставить нас в іншу позицію. Цей (напад - ІФ) буде розцінено як акт війни", - заявив він каналу.

Він заявив журналістам, що зараз Ер-Ріяд очікує результатів розслідування нападу, і що Саудівська Аравія запропонувала представникам міжнародної спільноти приєднатися до розгляду.

Раніше Адель аль-Джубейр заявив британському каналу Sky News, що його країна готова зробити все необхідне для захисту від загроз з Ірану.

"Перед нами стоїть відповідальність захищати нашу країну і гарантувати, що ні нашій країні, ні нашому народу не буде завдано шкоди", - сказав він.

Адель аль-Джубейр наголосив, що Ер-Ріяд готовий зробити все можливе, щоб запобігти військовому конфлікту.

"Тому ми зробимо все необхідне, щоб перешкоджати збитку країні. Підготовка до війни? Війна - це завжди останній варіант", - заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

Коментуючи заяви з Тегерана про те, що Іран має намір переслідувати будь-якого агресора, він заявив: "Ми робитимемо все необхідне для захисту нашого народу".

"Іран упродовж 40 років поводиться агресивно. Вони зруйнували Ліван за допомоги "Хезболли", вони відправили бойовиків, щоб зруйнувати Сирію, у них є бойовики в Іраку бойовики в Ємені, і вони забезпечують їх дронами та балістичними ракетами", - заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

Раніше заступник командувача Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) бригадний генерал Хоссейн Саламі заявив іранським ЗМІ, що Іран готовий відповісти на будь-яку агресію. "Ми не дозволимо війні прийти на нашу землю. Ми переслідуватимемо будь-якого агресора і будемо продовжувати це до повного знищення будь-якого агресора", - сказав Саламі.

У ніч на 14 вересня підприємства Saudi Aramco наразилися на атаку безпілотників. Зокрема, був атакований нафтопереробний комплекс, розташований на сході країни. Це призвело до скорочення видобутку нафти в Саудівській Аравії вдвічі - на 5,7 млн барелів на добу. Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, проте США засумнівалися в їх причетності і звинуватили в тому, що сталося іранську владу. Тегеран відкидає ці звинувачення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА