Політика

NABU-Leaks: Антикорупційне бюро незаконно збирало дані на народних депутатів Березенка та Мартиненка - Деркач

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) незаконно збирало інформацію про народних депутатів, а також зливало матеріали слідства посольству Австрії, повідомив народний депутат Андрій Деркач на своїй сторінці у Facebook, оприлюднивши нові документи.

Він, зокрема, повідомив про незаконний збір інформації про соратника п'ятого президента України Петра Порошенка, на той момент нардепа від "Блоку Петра Порошенка" Сергія Березенка.

"На Березенка та його сім'ю Антикорупційне бюро зібрало ціле досьє. Можу тільки нагадати, що відповідно до закону проведення оперативних дій (ОРД), а також збір персональних даних та інформації в рамках слідчих дій можливі тільки після надання згоди Верховної Ради на притягнення депутата до кримінальної відповідальності. Так, недоторканність ніби як скасовують. Але на той момент вона діяла і НАБУ закон порушило. Dura lex, sed lex", - зазначив Деркач.

Також депутат надав документи, що підтверджують збір даних про народного депутата Миколу Мартиненка і пов'язаних із ним, на думку НАБУ, осіб в обхід будь-яких правових процедур.

"Помічниця Гізо Углави вже відома нам Поліна Чиж відправила детальний список персон, яких потрібно перевірити, а також довідки з кримінального провадження асистентові поліцейського аташе Австрії Рудольфа Клугмаєра. Крім Мартиненка, в запиті НАБУ згадуються Давид Жванія, Ігор Керезь, Олександр Іоселіані тощо" , - написав Деркач.

Він наголосив, що ці дані доповнюють раніше оприлюднені.

"Отже, вищий антикорупційний орган України веде свою діяльність із грубим порушенням закону. До даних про "злив" інформації посольству США додалося австрійське представництво. #NABULeaks: далі буде", - резюмував Деркач.

Як повідомлялося, раніше Деркач на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" оприлюднив листування співробітників НАБУ та працівників посольства США в Києві. Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи з 14 липня 2017 року з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією департаменту юстиції США Посольства США в Україні Ганни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ.

Також Деркач заявив, що колишній віце-президент США Джо Байден отримав $900 тис. за лобістську діяльність від нафтогазової компанії "Burisma Group".

Нардеп також повідомив, що матеріали щодо NABU-leaks оприлюднюватиме на своїй сторінці в соцмережі Facebook, а отримані ним від журналістів-розслідувачів матеріали вже передано до Державного бюро розслідувань (ДБР) та Генпрокуратури України. Окрім цього, Деркач повідомив, що ініціює створення парламентської тимчасової слідчої комісії, а також подав заяву про відновлення справи проти посадових осіб України за фактом втручання у вибори США. За його словами, засідання суду відбудеться 21 жовтня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ