Політика

Зеленський підписав закон, який повинен розвантажити Велику палату Верховного суду

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої палати Верховного Суду і за термінами повернення адміністративних справ" № 142-ІХ, повідомляє сайт глави держави.

"Документ вносить зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства в частині, щодо обмеження випадків передачі судових справ на розгляд Великої палати Верховного Суду при оскарженні рішень судів на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що також зміни стосуються термінів повернення в суд першої інстанції адміністративних справ після апеляційного та касаційного провадження.

Очікується, що прийняття цього закону допоможе розвантажити роботу палати Верховного Суду.

Як повідомлялося, 2 жовтня Верховна Рада визначила випадки, коли не передаються на розгляд Великої палати Верховного суду справи, в яких учасники оскаржать судові рішення на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції.

Відповідний законопроект (№1026) про внесення змін до деяких законодавчих актів у другому читанні і в цілому підтримав 271 народний депутат на пленарному засіданні парламенту.

Відповідно до закону, справа підлягає передачі на розгляд Великої палати, коли учасник справи оскаржить судове рішення на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції, за винятком випадку, коли учасник брав участь розгляді справи в судах першої або апеляційної інстанції і не заявляв про порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції.

Другий виняток - якщо учасник справи, який оскаржить судове рішення, не обґрунтував порушення судом правил предметної або суб'єктної юрисдикції наявністю судових рішень Верховного Суду в складі колегії суддів іншого касаційного суду у справі з аналогічною підставою і предметом позову в подібних правовідносинах.

Ще один виняток - якщо Велика палата Верховного Суду вже викладала в своїй постанові висновок з питання предметної або суб'єктної юрисдикції спору в подібних правовідносинах.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ