Політика

Зеленський вважає, що культура, наука і спорт можуть сприяти не тільки популяризації України, а й її об'єднанню

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що діячі української культури, науки і спорту своїми досягненнями можуть сприяти не тільки популяризації України в світі, але і єднанню всіх українців, незалежно від місця їх проживання.

Як повідомляє в п'ятницю ввечері прес-служба глави Української держави, таку думку він висловив під час зустрічі з представниками згаданих галузей, що відбулася в Офісі президента. Глава держави закликав їх спільно працювати для цієї мети. У зустрічі взяли участь, зокрема, діячі театрального та художнього мистецтва, представники спорту, книговидання, кіно і шоу-бізнесу, а також нардепи, які працюють у профільних комітетах Верховної Ради, і міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

"Для нас дуже важливо, щоб ми з вами були єдиною командою. Якщо ми зрозуміємо, що пливемо в одному човні і хочемо плисти вперед, а не назад, то, я думаю, ми багато зможемо", - сказав Зеленський, відкриваючи зустріч.

Президент зазначив, що підтримка української культури є складовою інформаційної політики, спрямованої на ментальне єднання і повернення українців, які зараз проживають на тимчасово окупованих територіях.

"Найголовніше - одна велика ідея: не за допомогою зброї, а шляхом дипломатії перемогти в цій війні. І саме тут, у цій битві, у дипломатії, і є велике завдання всіх діячів культури", - підкреслив він, зазначивши, що представникам культури люди вірять більше, ніж політикам.

Він зазначив, що готовий до діалогу з присутніми з проблемних питань в їхніх галузях для пошуку шляхів їх вирішення, розвитку культурної сфери і досягнення мети з єднання суспільства.

"Є проблеми в театрі, спорті, науці. Але ми хочемо говорити про ці проблеми, хочемо допомогти. Ви озвучуєте - а ми знаходимо менеджмент, який готовий вирішувати ці проблеми", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що буде робити все для досягнення цієї мети і встановлення миру в Україні. "Ми живемо в Україні і будемо робити все для того, щоб повернути території, повернути людей, перш за все ментально", - сказав він.

Глава держави зазначив, що також потрібно формувати проукраїнську ментальність у тих, хто живе на підконтрольних Україні територіях.

"Є різні люди в Україні, і наша місія - щоб ми жили в одному просторі, незалежно від мови, національності, релігії", - сказав Зеленський.

"І це можливо зробити тільки з вами, тому що культура, наука, спорт - це завжди дуже великі перемоги, які люди відчувають незалежно від того, де живуть - навіть ті люди, які з якихось причин не змогли виїхати з окупованих територій", - додав він.

Зеленський також висловився за те, щоб вітчизняна культура, зокрема кіновиробництво, була спрямована на формування іміджу України як демократичної, вільної, позитивної країни. "Це повинно бути і в піснях, і в театрі, і в кіно, і в спорті. Цей настрій у цілому ми хочемо передати", - сказав він.

Президент нагадав про підготовку проектів - "магнітів" у різних регіонах України. "Частина з них буде представлена на інвестиційному форумі в Маріуполі, який ми проведемо в кінці жовтня. У кожному місті, області ми будуємо якийсь "магніт" для туризму, фанатів спорту, бізнесу. ІТ-кластери, великі сучасні музеї - багато цікавих проектів по всій країні", - зазначив Зеленський.

Зі свого боку міністр культури, молоді та спорту України погодився, що в багатьох областях, якими опікується Міністерство, є проблеми, але відомство має на меті змінити підходи, зокрема до їх фінансування.

"У нас багато людей прийшло з бізнесу, і ми побачили те, що велика кількість коштів витрачається неефективно. І наше завдання зараз - підвищити ефективність, збільшуючи кількість культурних послуг. Це те, що ми будемо робити", - сказав Бородянський.

Він також розповів, що міністерство планує використовувати для популяризації України та спорту Олімпіаду 2020 року.

Крім того, під час зустрічі обговорювалися питання авторського права, фінансування кіновиробництва, розвитку музеїв, бібліотек, мистецтва, спорту і книговидання.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ