Політика

Путін і Меркель підтвердили налаштованість на подальшу координацію зусиль у "нормандській четвірці"

У понеділок відбулася телефонна розмова президента РФ Володимира Путіна з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, в ході якої сторони обговорили Україну, Лівію і Сирію, повідомила в понеділок прес-служба Кремля.

"Проведено ґрунтовне обговорення питань врегулювання ситуації в Україні, зокрема, з урахуванням підписаної в (Тристоронньої - ІФ) Контактній групі представниками Києва, Донецька і Луганська" формули Штайнмаєра", а також розведення збройних сил і засобів на "пілотних" ділянках поблизу населених пунктів Станиця Луганська і Золоте і початку цього процесу у села Петрівське", - йдеться в повідомленні.

Президент Росії і канцлер Німеччини відзначили важливість повного і неухильного дотримання мінського "Комплексу заходів" 2015 року та інших домовленостей, спрямованих на сприяння врегулюванню конфлікту.

При цьому в прес-службі Кремля стверджують, що під час розмови була "підкреслена необхідність закріплення особливого статусу Донбасу в законодавстві України".

Водночас заступник прес-секретаря федерального уряду Німеччини Ульріке Деммер зазначила, що в центрі уваги, проведеної у понеділок телефонної розмови Меркель і Путіна була підготовка до саміту "нормандської четвірки".

"Канцлер Німеччини Ангела Меркель сьогодні подзвонила президенту Росії Володимиру Путіну. У центрі уваги бесіди була підготовка до саміту в "нормандському форматі". Вони також обговорили ситуацію в Лівії і Сирії і переговори про майбутній транзит газу через Україну", - йдеться в оприлюдненому на сайті канцелярії федерального канцлера короткому повідомленні.

За даними Кремля, сторонами був "підтверджений настрій на подальшу координацію зусиль Росії і Німеччини в "нормандській четвірці", зокрема, щодо підготовки можливого саміту в цьому форматі".

Також у розмові була порушена тематика тристоронніх переговорів - за участі представників Росії, України і Комісії ЄС - про умови транзиту російського газу через територію України.

Крім того, як йдеться в повідомленні "лідери висловилися за якнайшвидше і без попередніх умов припинення бойових зіткнень в Лівії. Президент Росії позитивно оцінив посередницькі кроки Німеччини, націлені на відновлення міжлівійського діалогу і більш активне залучення міжнародної спільноти в пошук мирного вирішення проблеми".

"Під час обміну думками щодо ситуації в Сирії була акцентована важливість вирішення гуманітарних проблем, включно з забезпеченням повернення біженців", - зазначили в Кремлі.

"Домовлено про подальші контакти на різних рівнях", - додали в прес-службі.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ