Політика

Німецький парламент розгляне поправки до газової директиви ЄС

Бундестаг в середу планує розглянути поправки до газової директиви ЄС, повідомила "Інтерфаксу" представник парламентської прес-служби.

"Розгляд закону 19/13443 в другому і третьому читанні запланований на завтра, після 17 години", - сказала співрозмовниця агентства.

Це законопроект про внесення поправок в енерго-економічний закон ФРН для прийняття на національному рівні газової директиви ЄС.

Сама директива набула чинності в травні, тепер країни-члени ЄС зобов'язані до 24 лютого 2020 року закріпити її в національному законодавстві. Директива спрямована на регулювання діяльності газопроводів третіх країн на території ЄС - тепер газопроводи третіх країн повинні відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх газопроводів ЄС - і стосується, насамперед, російського "Північного потоку 2".

Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку 2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки з дозволу Єврокомісії. Розроблений в Берліні законопроект дозволить "Газпрому" вважати, що проект був завершений в травні, а тому щодо нього повинні діяти колишні правила.

Минулого тижня газета "Більд" і агентство "Блумберг" повідомили, що уряд канцлера Ангели Меркель нібито хоче зробити послаблення в законі 19/13443 спеціально для "Північного потоку 2" і змінити визначення поняття "здачі в експлуатацію" проекту. Нібито це дозволить вважати, що проект "Газпрому" був завершений до 23 травня 2019 року, а тому щодо нього повинні діяти колишні, полегшені правила. Представник міністерства економіки ФРН Штефан Роле назвав це "повною нісенітницею".

Минулої п'ятниці бундестаг не зміг прийняти цей закон. Голосування відбувалося вночі, близько 1.45 суботи фракція правої партії "Альтернатива для Німеччини" яка дотримується яскраво вираженої проросійської позиції, засумнівалася в наявності кворуму і зажадала поіменного голосування.

Під час нього з'ясувалося, що було подано 133 голоси при необхідних для кворуму 355. Відповідно до статуту засідання було припинене, а вирішення питання - перенесене.

Днем раніше, в четвер, фракція "Альтернативи" подала запит під назвою "Гарантувати енергозабезпечення Німеччини – захистити "Північний потік 2" від санкцій політики", в якому закликала уряд ФРН "вжити всіх необхідних заходів для того, щоб захистити задіяні в проекті "Північний потік 2" фірми від санкцій США".

"Північний потік 2" пройде Балтійським морем, з'єднавши постачальників в Росії зі споживачами в Європі. Пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Засновником і власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту - Nord Stream 2 AG є "Газпром". До консорціуму входять також французька Engie, австрійська OMV, британо-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ