19:35 13.11.2019

Зеленський підписав закон про викривачів корупції

2 хв читати
Зеленський підписав закон про викривачів корупції

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції "№198-ІХ", який Верховна Рада ухвалила 17 жовтня.

Як повідомляє прес-служба глави Української держави в середу, завданням документа є вдосконалення законодавства України у сфері захисту викривачів корупції з метою його узгодження з міжнародними стандартами.

"Цей закон визначає правовий статус викривачів – осіб, що повідомили про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, а також встановлює права, гарантії та механізми захисту цих осіб та осіб, прирівняних до них", - зазначено в повідомленні.

Зазначається, що закон дасть змогу створити нову ефективну систему запобігання корупції на основі міжнародних стандартів, що сприятиме зниженню рівня корупції в державі, а отже - розвитку економіки та зростанню добробуту громадян.

Як повідомлялося, 17 жовтня Верховна Рада прийняла в цілому президентський законопроект №1010 про внесення змін до закону про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

Законопроект визначає правовий статус викривачів корупції, їхні права та гарантії захисту; внормовує порядок розкриття викривачем корупції інформації; звільняє від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення. Законопроект також передбачає забезпечення державного захисту викривачам корупції, зокрема захисту їхніх трудових прав..

Законопроект пропонує значно розширити гарантії захисту викривачів корупції, зокрема, передбачає захист прав та інтересів безоплатною вторинною допомогою, гарантування правоохоронними органами безпеки таким особам і представлення інтересів викривачів НАБУ і адвокатом.

Проект закону пропонує забезпечити анонімність викривача, посилює відповідальність за порушення прав викривача корупції, гарантує збереження йому робочого місця, компенсацію за вимушений прогул і майбутнє працевлаштування.

Документ передбачає також винагороду викривачу корупції. Винагорода виплачується викривачу корупції, якщо він повідомив, активно сприяв розкриттю злочину, грошовий розмір якого або завдані державі збитки у п'ять тисяч і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений законом на момент скоєння злочину.

Законопроект передбачає, що викривач отримує винагороду в межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину, але не більше ніж 3 тис. мінімальних зарплат. Документ передбачає, що розмір винагороди визначає суд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА