Політика

Розбіжності щодо С-400 заважають діалогу США і Туреччини з інших проблем

США і Туреччині необхідно вирішити розбіжності з питання про покупку Анкарою російських систем ППО С-400, оскільки без цього обом країнам складно співпрацювати на інших напрямках, заявили в Білому домі.

"Щоб домогтися прогресу з інших тем, нам життєво важливо, зміцнюючи співробітництво по військовій лінії, вирішити проблеми, пов'язані з купівлею Туреччиною російських систем С-400", - наголошується в прес-релізі, поширеному американською адміністрацією після переговорів у Вашингтоні президентів США і Туреччини Дональда Трампа і Реджепа Таїпа Ердогана.

Раніше на прес-конференції Трамп також заявив про важливість вирішення даного питання.

Придбання Анкарою С-400, незважаючи на попередження Вашингтона, призвело до вирішення США виключити Туреччину з виробничого ланцюжка, а також покупки американських винищувачів F-35.

Крім того, як заявив радник президента США з нацбезпеки Роберт О'Браєн, якщо операція з С-400 буде залишатися в силі, Туреччину чекають санкції в рамках закону "Щодо протидії противникам США за допомогою санкцій" (CAATSA), які схвалить Конгрес.

США налаштовані вирішити проблему з покупкою Туреччиною російських зенітних ракетних систем ППО С-400, повідомив високопоставлений чиновник адміністрації в ході брифінгу, присвяченого візиту Ердогана.

"Це було проблемою для США і Туреччини протягом декількох років. (...) Це одна з тих дуже складних проблем, які, на думку президента, необхідно вирішувати", - сказав чиновник.

Він додав, що в "двосторонніх відносинах є величезний потенціал зростання в економічному плані, ключовою частиною якого є F-35 і потенційна роль Туреччини в програмі F-35".

"Але, щоб досягти цього, нам, як союзникам, необхідно вирішити це питання з С-400. Один повинен зробити крок, і тільки після цього другий зробить крок", - зазначив високопоставлений співробітник адміністрації.

На його думку, Трамп і Ердоган "на всіх своїх зустрічах, у всіх своїх розмовах дуже, дуже відверті в тому, як ця ситуація повинна бути вирішена і які рішення є кращими".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ