11:20 14.11.2019

Пристайко вважає можливим вихід України з Мінських домовленостей

3 хв читати
Пристайко вважає можливим вихід України з Мінських домовленостей

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що Київ допускає можливість "виходу з Мінських домовленостей".

"Так, це можливо. Якщо ми побачимо, що цей процес триває нескінченно. Це дуже непопулярна заява, і, напевно, знову не сподобається нашим західним партнерам. Але для нас Мінськ - НЕ самоцінність. Самоцінність - наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що вони не спрацьовують, і це веде нас у постійне затягування нескінченного процесу, то рано чи пізно буде прийнято рішення про вихід із Мінського процесу", - сказав міністр в інтерв'ю українській службі "Бі-Бі-Сі".

"Для цього Мінськ і існує або "нормандська зустріч" існує - щоб лідери сіли і сказали: нас не влаштовує це, ми маємо іншу ідею, давайте зробимо миротворчу операцію або операцію з підтримки миру", - заявив Пристайко.

За його словами, Мінський процес не був запланований як нескінченно довгий. "Він був запланований на перший рік. Чому тодішнє керівництво нашої держави вирішило намагатися продовжити Мінськ, а не чесно сказати, що він не працює, і треба шукати інше? Відіграли свою роль санкції, прив'язані до Мінська. Був цілий клубок пов'язаних із цим проблем. Відмовитися від Мінська - дуже складне політичне рішення", - сказав міністр.

На запитання, чи є дедлайн, або що має статися, щоб Україна відмовилася від Мінська, Пристайко сказав: "Я думаю, що дедлайн існує. Він не прописаний чітко, але якщо ця зустріч (очікуваний "нормандський саміт" - ІФ), яка відбудеться, доведе відсутність прогресу, це, безумовно, поставить під сумнів можливість досягнення миру в Мінському процесі. Ось коли ми повернемося, ... якщо нічого не привеземо, то логічним буде запитання, наскільки цей Мінськ усе ще нам потрібен".

За його словами, санкції стосовно РФ можуть бути скасовані й без виходу з Мінська. "Ми можемо з вами виконувати Мінськ до кінця нашого життя і до кінця життя наших онуків, а санкції можуть бути скасовані кожні півроку. Складна еквілібристика між тим, як зрозуміти та відчути настрої, і чи можуть санкції все ще відіграти стримувальну роль, чи нам потрібно все-таки вийти з Мінська й шукати мир якимось іншим шляхом - це і є відповідальність глави держави та нинішнього уряду й усього суспільства", - сказав міністр.

Пристайко зазначив, що в разі виходу з Мінського процесу "Київ має бачення кількох можливих варіантів". "Наприклад, якщо не Мінськ, то нам тоді потрібно звертатися по миротворчу місію, точніше peacekeeping - місію з підтримки миру", - сказав міністр.

"Цього елемента немає в Мінську, і це, можливо, апгрейд Мінська в новому форматі. Тобто якщо ми бачимо, що воно не спрацьовує, тоді, напевно, треба звертатися по допомогу третьої сили. Хоча розмови ці тривають іще з 2015 року, але досі Росія як член Ради безпеки ООН не дозволяла таку місію. Крім того, вони вносили свій варіант - ви пам'ятаєте - розташувати миротворців уздовж лінії зіткнення. Нас це не влаштовує. А ось компромісний варіант - наприклад, миротворці на лінії між Україною і Росією - нас влаштував би", - пояснив Пристайко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА