08:01 20.11.2019

Американський сенат ухвалив законопроект щодо ситуації в Гонконгу

3 хв читати
Американський сенат ухвалив законопроект щодо ситуації в Гонконгу

Сенат Конгресу США одноголосно схвалив підготовлений законопроект "Про права людини і демократії в Гонконгу".

Документ спрямований до Палати представників, яка раніше прийняла аналогічний законопроект. Тепер у разі узгодження обома палатами Конгресу тексту законопроекту, він повинен надійти на підпис президенту США Дональду Трампу.

Слідом за першим Сенат прийняв другий законопроект, який запроваджує заборону на поставки спорядження для гонконгської поліції: сльозоточивого та перцевого газу, гумових куль і електрошокерів.

Водночас, як зазначають ЗМІ, посилаючись на джерела в Білому домі, поки не зрозуміло, чи підпише такий документ Трамп, остаточне рішення з цього питання ще не прийнято.

Джерела прогнозують напружені дебати щодо законопроекту серед помічників президента, оскільки частина з них побоюється, що у разі його підписання Трампом, це зашкодить процесу підготовки і підписання американо-китайської угоди з торгівлі.

Відповідно до сенатського законопроекту, держсекретар США Майк Помпео повинен буде не рідше одного разу на рік свідчити Конгресу, що Гонконг зберігає достатню автономію, щоб претендувати на преференції в торгівлі зі Сполученими Штатами. Документ також передбачає введення санкцій щодо посадових осіб, відповідальних за порушення прав людини в Гонконгу.

Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер заявив після прийняття законопроекту: "Ми направили послання голові Сі (голова КНР Сі Цзіньпін - ІФ): придушення свободи, будь то в Гонконгу, на північному заході Китаю або де-небудь ще, не залишиться непоміченим. Ви не можете бути великим лідером, Китай не може бути великою країною, коли Ви виступаєте проти свободи, коли Ви так жорстоко чините з людьми в Гонконгу - молодими і старими, які вдаються до протестів".

Як повідомлялося, учасники протестів в Гонконгу готуються знову вийти на вулиці в середу на чергову акцію і паралізувати рух міського транспорту.

Вони планують почати свою акцію о 5:00 ранку за місцевим часом, щоб паралізувати транспортну систему Гонконгу в ранковий "час пік". Зокрема, в планах учасників протестів заблокувати автомобільні дороги і перервати роботу залізничного транспорту.

За даними західних ЗМІ, лікарні в Гонконзі переповнені пораненими, які отримали травми в результаті зіткнень учасників протестів з поліцією на території кампуса Політехнічного університету.

Протягом останніх декількох днів саме університет став місцем найбільшого скупчення учасників демонстрацій. З кінця минулого тижня в Гонконзі закриті початкові і середні школи.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поліція заарештувала близько 400 осіб, які брали участь у заворушеннях в цьому університеті.

У Гонконгу з червня тривають масові протести. Причиною послужив намір влади міста внести зміни в закон про екстрадицію, які дозволили б висилати до країн, що не мають відповідної угоди з Гонконгом, зокрема в материковий Китай, підозрюваних у скоєнні злочинів.

У зв'язку з протестами прийняття цих поправок було відкладено, а потім і зовсім скасовано. Однак протестні акції, які супроводжуються зіткненнями демонстрантів з поліцією, тривають з новими вимогами, зокрема введенням в адміністративному районі системи прямих виборів керівництва.

Протестувальники також виступають проти жорстоких дій поліції, які супроводжували попередні протестні акції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА