Політика

Міжнародні позови проти РФ можна припинити, але відновити потім не можна

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сподівається, що міжнародні позови України проти РФ не буде зупинено, оскільки згодом їх не можна буде відновити.

"Сподіваюся, що вони не будуть зупинені", - сказала Зеркаль в інтерв'ю bihus.info, оприлюдненому в середу, нагадавши при цьому про справу Нікарагуа проти США, коли Міжнародний суд ООН у 1986 році визнав у діях США на території Нікарагуа порушення норм міжнародного права.

"А потім у Нікарагуа змінилася влада. І нова влада подала прохання до суду, що вони досягли мирного врегулювання зі Сполученими Штатами і не продовжуватимуть далі процес. Процеси не можна потім відновити. Їх можна припинити, а відновити не можна", - додала дипломат.

На запитання, яка ймовірність такого сценарію в Україні, Зеркаль відповіла, що не може про це говорити.

Вона також підтвердила, що незабаром іде з МЗС. "Я розумію, що з точки зору "ми будемо дружити з Росією", то я не той персонаж, який про дружбу. Я все ж таки файтер… Я представляю позицію, яка відмінна від бачення росіян", - сказала Зеркаль.

За словами заступника міністра, на поточному тижні вона виконає своє останнє завдання - проведе процесуальні слухання в Гаазі за новим арбітражем щодо українських моряків і кораблів, затриманих росіянами. Вона повідомила, що протягом останніх місяців займалася лише судами і була виключена з інших процесів, зокрема пов'язаних із газом.

"Саме тому в мене склалася абсолютна впевненість в тому, що мені нема чого робити в МЗС. Бо мене відсторонили, і тільки єдине, що я змогла зробити, - це довести ці процеси до якоїсь логічної точки, від якої немає потім зворотного шляху. Принаймні це буде зафіксовано назавжди", - сказала Зеркаль.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ