Політика

Україна наполягає в суді ООН на тому, що справа про затримання її кораблів Росією є терміновою

Україна наполягає на тому, що справа про затримання Росією трьох українських суден біля Керченської протоки є терміновою, оскільки кримінальні справи проти них тривають, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Ми наполягаємо на тому, що справа є терміновою, оскільки, незважаючи на те, що у вересні РФ звільнила наших моряків, кримінальні справи проти них тривають. Тобто, вона надалі продовжує заперечувати імунітет українських моряків", - написала Зеркаль на своїй сторінці в Facebook у четвер.

За її словами, три дні тому РФ звільнила українські кораблі, вилучивши з них зброю, комунікаційне обладнання і документи. "Таким чином, РФ продовжує порушувати наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року та Конвенцію ООН з морського права", - зазначила заступник міністра.

Водночас вона наголосила, що трибунал має покласти край цим тривалим порушенням, а Україна вимагає остаточного рішення про визнання Росії винною у порушенні низки статей конвенції.

"Сьогодні відбувся обмін позиціями та аргументами між сторонами. Зважаючи на суттєву різницю в підходах сторін до найбільш чутливих питань, досягти згоди не вдалося. Отже, вже завтра арбітраж ухвалить правила процедури своєї діяльності з урахуванням сьогоднішніх слухань та власного розуміння. Покладаємося на мудрість та прогресивність членів арбітражу", - написала Зеркаль.

Заступник міністра МЗС додала, що Росія намагається вибороти стільки ж часу для розгляду цієї справи, як і у справі про порушення прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Вона також звернула увагу на те, що РФ прагне зробити слухання в Гаазі максимально закритими.

Зеркаль повідомила, що ці слухання в суді ООН мають процедурний характер, а за їхніми результатами арбітраж ухвалить своє перше рішення і затвердить правила своєї роботи, визначить назву справи та основи транспарентності, а саме можливість доступу широкої громадськості до матеріалів справи, а також можливість трансляції слухань у режимі онлайн.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

24 військові моряки повернулися в Україну 7 вересня 2019 року у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ