18:04 05.12.2019

Генпрокуратура України направила МКС повідомлення про здійснення РФ позасудових страт 9 бійців ЗСУ під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве

2 хв читати

Інформаційне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (ОП МКС) підготували і направили на підставі статті 15 Римського статуту адвокати Української Гельсінської спілки з прав людини спільно з прокурорами департаменту нагляду в кримінальних провадженнях стосовно злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

"Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт дев’яти військовослужбовців Збройних сил України представниками проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" під час боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатиме Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду разом з іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014-2019 років", - повідомляє в четвер відділ зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.

Згідно з інформацією, Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових у полон, свідчення очевидців убивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

У повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора МКС було поінформовано, що згадані незаконні збройні формування Росія, можливо, використовує не лише для досягнення військової переваги, а й для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Генпрокуратура України продовжує збирати докази ведення РФ агресивної війни проти України, вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності з метою забезпечення невідворотності покарання.

У ГПУ нагадали, що за цей час направили до МКС п’ять повідомлень про події на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званої ДНР - Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлером та іншим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА