18:04 05.12.2019

Генпрокуратура України направила МКС повідомлення про здійснення РФ позасудових страт 9 бійців ЗСУ під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве

2 хв читати

Інформаційне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (ОП МКС) підготували і направили на підставі статті 15 Римського статуту адвокати Української Гельсінської спілки з прав людини спільно з прокурорами департаменту нагляду в кримінальних провадженнях стосовно злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

"Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт дев’яти військовослужбовців Збройних сил України представниками проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" під час боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатиме Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду разом з іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014-2019 років", - повідомляє в четвер відділ зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.

Згідно з інформацією, Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових у полон, свідчення очевидців убивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

У повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора МКС було поінформовано, що згадані незаконні збройні формування Росія, можливо, використовує не лише для досягнення військової переваги, а й для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Генпрокуратура України продовжує збирати докази ведення РФ агресивної війни проти України, вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності з метою забезпечення невідворотності покарання.

У ГПУ нагадали, що за цей час направили до МКС п’ять повідомлень про події на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званої ДНР - Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлером та іншим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА