Політика

"Слуга народу" повторить праймеріз кандидатів на голову комітету з питань зовнішньої політики - Арахамія

Фракція "Слуга народу" знову проведе праймеріз кандидатів на голову комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці і розгляне новий порядок обрання голови комітету, заявляє лідер фракції Давид Арахамія.

"Ми проведемо ще раз усередині фракції праймеріз. Ми на фракції даємо методологію, щоб фракція сама проголосувала за цю методологію відбору, проведемо відбір згідно з новою методологією, потім оберемо лідера, проведемо сигнальне голосування і потім винесемо до зали", - розповів Арахамія журналістам у п'ятницю.

Він нагадав, що під час обрання кандидата на посаду голови комітету було троє переможців із восьми претендентів, вони проходили спеціальну перевірку, а потім із цих трьох Офіс президента рекомендував одну кандидатуру, якою виявилася Єлизавета Ясько.

Арахамія пообіцяв, що буде підготовлено два проекти постанови щодо припинення виконання обов'язків голови комітету Богдана Яременка та про призначення нового голови комітету.

Лідер фракції пояснив нерозділення цих питань у проекті постанови, яку в четвер не підтримали народні депутати (про звільнення Яременка та призначення Ясько - ІФ), бажанням заощадити час на розгляд цих питань.

Він також зазначив, що Яременко не виконує обов'язків голови комітету відтоді, як подав свою заяву на звільнення.

У четвер ВР України не підтримала постанову, згідно з якою народного депутата Богдана Яременка ("Слуга народу") відкликають з посади голови комітету з питань іноземної політики, а замість нього відповідний комітет має очолити Єлизавета Ясько ("Слуга народу").

За відповідний проект постанови №2534 проголосували 186 народних депутатів.

Представники фракцій "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Опозиційна платформа - За життя" заявили, що підтримують голосування за звільнення Яременка з посади голови комітету, проте таке рішення необхідно ухвалювати окремо від призначення його нового голови.

Як повідомлялося, 1 листопада парламентські фракції "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Голос" порушили питання про доцільність перебування народного депутата фракції "Слуга народу" Богдана Яременка на посаді голови комітету з питань зовнішньої політики.

До цього в ЗМІ було оприлюднено фото переписки Яременка в смартфоні з секс-працівницею під час засідання в парламенті. Депутат потім стверджував, що його переписку із секс-працівницею він сфабрикував свідомо для провокації проти журналістів, проте пізніше вибачився за свій вчинок у Facebook.

12 листопада голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що фракція має п'ятьох кандидатів на посаду голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці замість Богдана Яременка.

"У нас буде праймеріз, у нас п'ять кандидатів, я всіх не пам'ятаю", - сказав Арахамія журналістам після закінчення засідання фракції.

Він повідомив, що серед кандидатів на посаду голови комітету Єлизавета Ясько, Святослав Юраш, Вадим Галайчук.

Ясько очолює постійну делегацію ВР у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ