14:50 06.12.2019

Венеціанська комісія ухвалила доповідь про наслідки включення незаконно анексованих територій до загальнонаціонального виборчого округу

3 хв читати
Венеціанська комісія ухвалила доповідь про наслідки включення незаконно анексованих територій до загальнонаціонального виборчого округу

 Венеціанська комісія (ВК) Ради Європи вважає, що хоча, згідно з міжнародним правом, існує чітке зобов'язання не лише для всіх держав, а й для міжнародних організацій прямо чи опосередковано не визнавати анексії, це не обов'язково зобов'язує Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) відмовити в повноваженнях делегації держави, що здійснює анексію.

Це головний висновок нової доповіді, представленої сьогодні Радою експертів з конституційного права - Венеціанською комісією (ВК) Ради Європи, повідомляє прес-служба Ради Європи.

У доповіді розглянуто вибори в загальнонаціональних виборчих округах, а не вибори парламентарів, які представляють конкретні виборчі округи. Документ було підготовлено за запитом Комітету ПАРЄ з правил процедури, імунітету та інституціональних питань наприкінці червня цього року в контексті спростування повноважень російської делегації в ПАРЄ на процедурній основі. Повноваження залишаються оскаржуваними до відкриття сесії ПАРЄ 2020 року, коли всі держави-члени, включно з Росією, повинні будуть представити списки своїх нових делегацій.

Попри те, що в документі не фігурує ані Україна, ані Росія, ані незаконно анексований Крим, абсолютно очевидно, що йдеться саме про ці сторони ухваленого рішення.

Обґрунтовуючи свою позицію, Венеціанська комісія насамперед констатувала, що анексія є "незаконним актом, який порушує заборону на застосування сили і принципи територіальної цілісності держав та невтручання в справи, що належать до внутрішньої юрисдикції іншої держави". "Відповідно до міжнародного права існує чітке зобов'язання для всіх держав, а також для міжнародних організацій, включно з Радою Європи, не визнавати анексії, прямо чи опосередковано", - наголошується в доповіді.

Водночас у ВК вважають, що "право на вільні та справедливі вибори є одним із найважливіших політичних прав людини, а основне зобов'язання держави, що здійснює анексію, полягає в тому, щоб дозволити населенню анексованої території брати участь у виборах парламенту тієї держави, якій ця територія належить згідно із законом".

У ВК особливо наголосили, що для "держави, що здійснює анексію, організація виборів до свого власного парламенту є заходом, що суперечить принципу міжнародного гуманітарного права, згідно з яким держава, яка здійснює окупацію, має утримуватися від будь-яких важливих інституціональних змін".

"У будь-якому разі організація виборів державою, що здійснює окупацію, на анексованій території не здатна і не може "вилікувати" незаконність анексії. Крім того, вибори, що проводяться на територіях за межами міжнародно визнаних кордонів, матимуть труднощі щодо відповідності "вільним і справедливим" виборам, навіть якщо їхні результати можуть бути достовірним відображенням думки виборців", - зазначають у ВК.

У комісії вважають, що зобов'язання ПАРЄ не визнавати беззастережно анексію впливає на перевірку повноважень делегації держави, що здійснює анексію.

У зв'язку з цим експерти говорять про принцип пропорційності, однак не пояснюють його в деталях. "Під час ухвалення рішення про те, ратифікувати чи відхилити повноваження делегації, що складається з депутатів, які були обрані в загальнонаціональному окрузі, який включає територію, не визнану на міжнародному рівні, оскільки є частиною анексованої держави, вплив включення анексованої території на остаточні результати виборів має бути розглянуто з належним урахуванням принципу пропорційності", - вважають у ВК.

Комісія зазначає, що стосовно загальнонаціональних виборчих округів "зобов'язання за міжнародним правом для ПАРЄ не визнавати анексії необов'язково спричиняє обов'язок відмовити в повноваженнях усій делегації держави, що здійснює анексію", - констатують у прес-релізі.

У ВК не виключили, що "можливі інші варіанти". "ПАРЄ може розглянути питання щодо збільшення таких варіантів на майбутнє", - йдеться в прес-релізі.

Доповідь в повному обсязі буде оприлюднено в понеділок, 9 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА