16:19 07.12.2019

Порошенко застеріг від переговорів щодо газу під час зустрічі у "Нормандському форматі"

2 хв читати
Порошенко застеріг від переговорів щодо газу під час зустрічі у "Нормандському форматі"

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявив про неприпустимість вирішувати газове питання на зустрічі лідерів країн "нормандського формату".

"Заберіть цей батіг для України з рук Путіна. Приберіть інструмент тиску на нашу країну. Переведіть газ у звичайний комерційний продукт. Нічого там робити президентам", - цитує Порошенка прес-служба "Європейської солідарності".

Порошенко переконаний, що на поразку приречений той, хто безпеку і незалежність змінює на ціну на газ.

Політик закликав згадати, скільки разів Україна зазнавала нищівної поразки в результаті внесення газу в політичний порядок денний.

Він зазначив, що в 1996 році була заборгованість України за газ перед РФ і це змусило тодішнє керівництво нашої держави погодитися на продовження базування ЧФ РФ у Криму ще на 25 років.

Порошенко також нагадав про"Харківські угоди". "Що було їх природою? Газ. Ми мали дуже високі ціни на газ. Більше того, на весь світ Росія звинувачувала, що ми постійно крадемо цей газ. І для розрахунків за газ, для знижки було підписано ці ганебні зрадницькі "харківські угоди", - зазначив він.

П'ятий президент України пояснив, що в 2015 році росіяни "хотіли грати в ту ж гру" - восени "Газпром" припинив постачання газу в Україну. Він зазначив, що тоді дав команду провести переговори і перейти на закупівлю газу в європейських країнах і одночасно з цим готувати позови проти "Газпрому".

"Зрештою, навіть з економічної точки зору сьогодні є всі підстави говорити про те, що ми маємо юридичну позицію для позовів до ПАТ "Газпром" на 15 млрд доларів", - зазначив Порошенко.

9 грудня в Парижі відбудеться зустріч лідерів країн "нормандського формату" (України, Німеччини, Франції та РФ з урегулювання ситуації на Донбасі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА