Політика

Глава МЗС Німеччини: Зеленський зробив перші кроки, тепер РФ повинна показати готовність домовлятися

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас напередодні "нормандського саміту" позитивно оцінив президента України Володимира Зеленського за зусилля щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

"Через роки застою президент Зеленський показав мужність, зробивши перші кроки - з усіма внутрішньополітичними ризиками і наслідками", - сказав Маас в інтерв'ю Bild am Sonntag, уривки з інтерв'ю видання цитує в своєму Твіттері.

Тепер, за його словами, Росія повинна показати готовність до подальших домовленостей. "Але для цього потрібно буде ще багато серйозної дипломатичної роботи", - сказав він.

На понеділок, 9 грудня, в Парижі запланована зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція та РФ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

За словами глави МЗС ФРН, на зустрічі головною темою буде український конфлікт, а не дипломатичний скандал між Росією і Німеччиною.

"Не дивлячись на серйозні питання, які нам треба зараз обговорювати між Берліном і Москвою, в понеділок мова перш за все піде про те, що практично щоденне кровопролиття на європейській землі повинно бути нарешті зупинено", - додав міністр.

Влітку в Берліні відбулося вбивство громадянина Грузії та Росії, учасника другого чеченського конфлікту: він був застрелений в центрі міста вдень, коли йшов до мечеті. За підозрою у вбивстві затримано громадянина Росії, в ФРН стверджують, що просили у Росії допомоги в розслідуванні, але вона з серпня послідовно не надавала інформації. Через це Німеччина оголосила персоною нон грата двох співробітників посольства РФ в ФРН.

Генпрокуратура і уряд Німеччини вважають, що вбивство було скоєно на замовлення або російської влади, або керівництва Чечні: убитий був кваліфікований в Росії як терорист, і з 2000 до 2004 року він керував бойовиками в Чечні. Офіційні представники РФ заперечують причетність російської влади до цього вбивства.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ