13:36 14.01.2020

ВР попередньо схвалила внесення змін до Конституції про скасування адвокатської монополії

2 хв читати
ВР попередньо схвалила внесення змін до Конституції про скасування адвокатської монополії

Верховна Рада попередньо схвалила законопроект про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії.

Відповідний законопроект №1013 на засіданні у вівторок підтримали 295 народних депутатів.

За словами представника президента в Конституційному суді Федора Веніславського, "цей законопроект спрямований на розширення можливостей людини отримати спеціальну юридичну допомогу за своїм власним вибором і не бути обмеженим у виборі цієї допомоги".

На думку Веніславського, будь-які обмеження у виборі адвоката є негативними.

Як повідомлялося, ВР на засіданні 3 вересня 2019 року направила до Конституційного суду сім законопроектів про внесення змін до Конституції України: №1013 про скасування адвокатської монополії, №1014 про повноваження президента створювати регуляторні органи, призначати та звільняти директорів НАБУ і ДБР, №1015 про законодавчу ініціативу народу, №1016 про парламентських уповноважених у різних сферах, №1017 про зменшення кількості нардепів до 300 і закріплення пропорційної виборчої системи, №1027 про позбавлення нардепів повноважень за неперсональне голосування і прогули та №1028 про право парламенту створювати консультативні та дорадчі органи.

1 листопада КС надав висновок щодо законопроекту №1013 і визнав його відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього на наступній черговій сесії ВР може розглядати його для прийняття в цілому. Для цього знадобиться щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлює Конституція України.

Ініціатор законопроекту - президент України Володимир Зеленський - пропонує парламенту скасувати норми про те, що виключно адвокат представляє інтереси громадянина в суді.

Пропонується прибрати зі статті 1312 абзац про випадки, для яких можуть бути винятки, - коли це стосується трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, а також представництва малолітніх або неповнолітніх осіб.

Водночас законопроект пропонує вилучити з перехідних положень Конституції підпункти, в яких містяться дати введення в дію положень Основного закону про те, що лише адвокати можуть представляти інтереси громадян у судах.

Положення, які президент пропонує змінити, були закріплені в Конституції в рамках реформи правосуддя від 2016 року.

Передбачається, що закон набуде чинності від дня публікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА