20:03 17.01.2020

Зеленський вважає за неправильне високі премії для керівників "Нафтогазу", попросив Гончарука знайти вихід із цієї ситуації

3 хв читати
Зеленський вважає за неправильне високі премії для керівників "Нафтогазу", попросив Гончарука знайти вихід із цієї ситуації

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що ситуація навколо передбачених трудовими контрактами преміями працівникам НАК "Нафтогаз України" за отримані від російського "Газпрому" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу може обернутися внутрішньоукраїнським скандалом, і попросив прем'єр-міністра Олексія Гончарука запропонувати вихід із цієї ситуації.

"Я вас прошу розібратися також з більш складним питанням... Не дуже багато залежить від вас, але дуже хочу, щоб ви розібралися з ситуацією, яка теж обернеться великим скандалом: НАК "Нафтогазу", з приводу їхнього відсотка, який вони отримують з $2,9 млрд, які ми отримали від РФ. З тим відсотком вони отримують, згідно з контрактом, $29 млн... Знайти вихід із цієї ситуації, запропонувати вихід із цієї ситуації", - сказав Зеленський під час зустрічі з прем'єром у п'ятницю, відео якої поширив Офіс президента.

Глава держави зазначив, що працівники "Нафтогазу" "теж повинні бути не лише прагматичними менеджерами, а ще й залишатися людьми".

При цьому він не виключив повного переформатування "Нафтогазу".

"Чи вони вас почують. Чи вони не почують вас, тоді вони почують людей, чи юристів, чи ще когось. Чи буде повністю перезавантажена НАК "Нафтогаз". І ми з вами повинні повністю розробити стратегію, як це зробити тоді", - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розповів, що за отримані від російського "Газпрому" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу працівникам НАК "Нафтогаз України" передбачені трудовими контрактами премії в розмірі 1% від суми, проте їх іще не призначено. "За контрактами група працівників має отримати 1% від отриманих грошей (насправді навіть менше)", - написав він у Facebook.

Вітренко також нагадав, що питання призначення премії перебуває у віданні наглядової ради компанії. "Це може робити лише правління "Нафтогазу" - згідно з рішенням наглядової ради НАК", - сказав він.

У травні 2018 року наглядова рада НАК "Нафтогаз України" вирішила преміювати 41 працівника компанії на загальну суму $46,3 млн за їхній внесок у перемогу за підсумками спору з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі. Тоді повідомлялося, що загальний обсяг виплат на рівні 1% суми виграшу в арбітражі ($4,6 млрд) становитиме $46,3 млн (із них податок на доходи фізичних осіб та інші збори - $9 млн). Планувалося, що в травні 2018 року буде виплачено першу частину премій на суму $20,7 млн (541 млн грн). Ця сума відповідає 1% обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік і, згідно з річним звітом НАК за 2018 рік, була виплачена, зокрема 261 млн грн - голові правління Андрію Коболєву.

Інша частина премій, як планувалося згідно з рішенням наглядової ради, має виплачуватися протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу.

У середині 2018 року на той час прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про заборону виплат бонусів і винагород у держкомпаніях.

"Я пропоную... заборонити виплати бонусів і винагород у державних компаніях України. Я вважаю, що зарплати, премії мають бути гідними. Але що стосується жадібності, надмірності, я такого підтримати не можу", - зазначав він тоді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА