Політика

Конфлікт на Донбасі може бути заморожений на десятиліття, як у Придністров'ї - Зайдік

Колишній представник голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі (ТГК) з врегулювання ситуації на сході України Мартін Зайдік не виключає, що конфлікт на Донбасі буде заморожений за прикладом придністровського на десятиліття.

"Не виключаю", - заявив австрійський дипломат в інтерв'ю, опублікованому в понеділок у газеті "Коммерсантъ", відповідаючи на запитання, наскільки ймовірно, що конфлікт на Донбасі буде заморожений до стану придністровського і далі почнуть рахувати десятки років переговорів із урегулювання.

"У якихось аспектах це вже є. Придністров'я користується тим, що вважається частиною Молдови. І всі переваги торгівлі з ЄС поширюються і на Придністров'я", - зазначив Зайдік.

"А в нашому конфлікті є люди, які користуються угодою України з ЄС про безвізовий режим. Вони зберегли українські паспорти саме тому. У цьому аспекті вже нині є певна подібність із Придністров'ям. Люди дуже добре розуміють, де вони більше грошей заробляють - в ЄС чи в Росії", - додав Зайдік.

"Але ні Україні, ні Росії не корисна "придністровізація" Донбасу", - вважає дипломат, який чотири з половиною роки представляв ОБСЄ в ТКГ і залишив цю позицію наприкінці минулого року.

"Тут територія набагато більше і більше населення - вже нині підтримка цієї території коштує великих грошей. Але колись усе ж потрібно буде вкласти туди великі гроші, відновити промисловість, шахти. Чи готова Росія на це?", - зауважив він.

Колишній представник ОБСЄ вважає, що Росія, усупереч її заявам, є стороною конфлікту на Донбасі, а Мінські угоди мають виконуватися не послідовно, а пакетно.

"Якщо подивитеся на Мінські угоди, на те, як вони підписані в оригіналі, ви побачите підписи (колишнього голови місії ОБСЄ в контактній групі - "Ъ") Гайді Тальявіні, (другого президента України - "Ъ") Леоніда Кучми та (колишнього посла РФ в Україні - "Ъ") Михайла Зурабова. Потім пропущена відстань - і є Захарченко і Плотницький (колишні керівники невизнаних "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький - "Ъ"). Чому вгорі Україна та Росія? Вони хіба не сторони конфлікту? Саме тому вони стоять угорі. І є один посередник - ОБСЄ", - сказав Зайдік.

Він також наголосив, що "Мінські угоди - це пакет, і якщо послідовно виконувати їх, то спочатку має бути встановлено режим тиші і відведено сили і засоби".

"Якщо говорити про послідовність, не можна було б говорити про політичні теми до вирішення питань безпеки. Необхідно було б розпочинати з першої статті і послідовно інтерпретувати", - сказав Зайдік.

За його словами, Київ відмовляється закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України, тому що на інші питання немає відповідей.

"Щодо особливого статусу: згідно з "формулою Штайнмаєра", він набуває чинності на постійній основі після виборів. Якщо ви читаєте Мінські угоди, то там написано, що наступного дня розпочинається процес відновлення контролю над кордоном Україною. А як це буде? Хто ухвалює закон, коли незрозуміло, що буде наступного дня? Це потрібно в одному пакеті робити", - наголосив дипломат.

"Тому читайте так званий план Зайдіка. Ми в наших пропозиціях насамперед писали, що це має бути пакет, в якому всі рішення ухвалюватимуть не послідовно, а в сукупності. І пропонували, хоча це, можливо, звучить дивно, щоб угоди були ратифіковані, тому що одна з проблем полягає в тому, що вони не ратифіковані", - зазначив колишній представник ОБСЄ.

На його думку, це слід зробити через "нормандський формат".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ